Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος : Μνημονιακή η ατζέντα της Βουλής.Του Νεόφυτου Νεοφύτου.

Σημαντικές τροποποιήσεις καταθέτει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ενώπιον της Βουλής, οι οποίες αφορούν κυρίως την ουσία και τη φιλοσοφία των μνημονιακών νομοσχεδίων για το Συνεργατισμό και  για τα τέλη των αδειών κυκλοφορίας. 



Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το τροποποιητικό νομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία δεν αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, αφού ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σε περίπτωση που κατατεθεί σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ΑΚΕΛ, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να δεχθούν να ψηφιστεί αυθημερόν, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες, καθώς και τροπολογίες από πλευράς του ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά στην απαλλαγή της πρώτης κατοικίας. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση σήμερα προχωρεί κατά τρόπο παράτυπο να στέλνει χρεώσεις φορολογίας σε νοικοκυριά τη στιγμή που εκκρεμεί τροποποιητικό νομοσχέδιο και υπάρχει και πρόθεση από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων για κατάθεση τροπολογιών.
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για το Συνεργατισμό και για τις αυξήσεις στα τέλη αδειών κυκλοφορίας, η κυβέρνηση φαίνεται μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, να κάνει δεύτερες σκέψεις και να καταθέτει σήμερα τροποποιήσεις στα δικά της νομοσχέδια. Αναμένεται ότι οι κυβερνητικές τροποποιήσεις θα δοθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες κατά την πρωινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής. Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ έχει σοβαρές διαφωνίες και καταθέτει σειρά τροπολογιών σε ό,τι αφορά γενικά με τη φιλοσοφία των κυβερνητικών νομοσχεδίων για το Συνεργατισμό, τα οποία στοχεύουν ουσιαστικά στη μελλοντική ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού και μετατροπή του σε μια νέα εμπορική τράπεζα. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τροπολογίες που θα διατηρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα του Συνεργατισμού, καθώς και τον τρόπο συμμετοχής των μελών του Συνεργατισμού στις Επιτροπές και στα Διοικητικά Συμβούλια. 
Επίσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ετοιμάζει   και δέκα τροπολογίες που αφορούν το μνημονιακό νομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Α. Φακοντής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ θα αφορούν διαφοροποιήσεις των χρηματικών ποσών υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας  σε σχέση με την εκπομπή των ρύπων. Διαφοροποιήσεις και μειώσεις των τελών που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των διπλοκάμπινων και μονοκάμπινων, όπως και των  επαγγελματικών λεωφορείων. Τροποποίηση για διαγραφή των 50 ευρώ προστίμου σε όσους εκπρόθεσμα θα ανανεώνουν τις άδειές τους. Τροποποιήσεις γίνονται και σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό επιβολής επιπρόσθετων τελών €10, €20 και €30 ευρώ για τα υφιστάμενα οχήματα. Κατατίθενται επίσης τροποποιήσεις και για τα ακινητοποιημένα οχήματα ώστε να καθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορεί ο Εφορος να θεωρεί ότι ένα αυτοκίνητο ήταν ακινητοποιημένο. Τροποποιήσεις κατατίθεται για τα μεταχειρισμένα οχήματα από τρίτες χώρες και για όσα οχήματα είναι «στοκ» ή εν πλω για να έρθουν στην Κύπρο.   
Σημαντικό θεωρείται και το νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται κάποιες από τις θέσεις του ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση και διασφάλιση των €100 000 ανά μερίδα για κάθε μέλος του Ταμείου.  Γίνονται επίσης ρυθμίσεις και για τη μέθοδο του συμψηφισμού καταθέσεων και δανείων. 
Εξάλλου, στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκονται πέραν από τα οκτώ νομοσχέδια που αφορούν το Συνεργατισμό και τα νομοσχέδια για τα τέλη κυκλοφορίας και των Ταμείων Προνοίας και τρία νομοσχέδια περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, νομοσχέδιο περί της ρύθμισης των επιχειρήσεων παροχής διοικητικών Υπηρεσιών και συναφών θεμάτων, καθώς και το νομοσχέδιο περί διεθνών εμπιστευμάτων και το τροποποιητικό νομοσχέδιο για επιβολή τέλους 10% επί των τελών σε όσους δεν υποβάλουν σε διάστημα έξι μηνών τη σύμβαση πώλησης ακινήτου (τροποποίηση του Περί Συμβάσεων Νόμου).
 
Πηγή : Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: