Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ρωσία: Σύροι «αντικαθεστωτικοί» έριξαν τα χημικά, δήλωσε ο Λαβρόφ !

Η Ρωσία πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι Σύροι «αντικαθεστωτικοί» ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα τον περασμένο μήνα κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ



«Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλά στοιχεία», τόνισε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το «Ιντερφάξ».

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι το διαδίκτυο βρίθει από βίντεο στα οποία «αντικαθεστωτικοί» παραδέχονται ότι αυτοί εξαπέλυσαν την επίθεση.
Ρωσία και Συρία κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις προσπάθειες σύγκλησης ειρηνευτικής διάσκεψης και όχι στη στρατιωτική δράση. Απέναντι στην αυξανόμενη απειλή για στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Σεργκέι Λαβρόφ και Ουαλίντ Μουάλεμ είχαν συνομιλίες σήμερα στη Μόσχα.
Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι τυχόν επιθέσεις στη Συρία θα προκαλέσουν «έκρηξη τρομοκρατίας» σε όλη την περιοχή και τόνισε ότι το συριακό καθεστώς είναι «πάντα έτοιμο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». «Όλο και περισσότεροι πολιτικοί άνδρες συμμερίζονται την άποψή μας ότι ένα σενάριο βίας θα οδηγήσει σε μια έκρηξη τρομοκρατίας στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και σε ένα μαζικό κύμα προσφύγων», τόνισε ο Λαβρόφ. «Μια πολιτική λύση είναι ακόμα εφικτή», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.
«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση στη Γενεύη χωρίς όρους», δήλωσε από την πλευρά του ο Μουάλεμ, αναφερόμενος στην οργάνωση μιας νέας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που πρότειναν το Μάη Μόσχα και Ουάσιγκτον, η οποία όμως έμεινε νεκρό γράμμα εξαιτίας των ρωσο-αμερικανικών εντάσεων. «Είμαστε επίσης έτοιμοι για διάλογο με όλες τις συριακές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα μας», πρόσθεσε. Ο Μουάλεμ αμφισβήτησε τα κίνητρα των ΗΠΑ στη Συρία και κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές ισλαμιστές. «Αναρωτιόμαστε πώς ο Ομπάμα μπορεί να υποστηρίζει αυτούς που κάποτε ανατίναξαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη», τόνισε ο Μουάλεμ. Ο Σύρος υπουργός προειδοποίησε ωστόσο ότι η στάση της συριακής κυβέρνησης θ' αλλάξει σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επιθέσεις.
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: