Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

87 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.

Κλείνουν σήμερα 87 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. 



Το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΚ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου 1926 στη Λεμεσό ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών και των αγώνων που ξεκίνησαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες από μερικές δεκάδες πρωτοπόρων κομμουνιστών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 συγκροτήθηκαν οι πρώτοι κομμουνιστικοί πυρήνες ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για οργάνωση της εργατικής τάξης. Έχοντας ως φάρο τα μηνύματα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ως ώριμο τέκνο της ανάγκης εμφανίζεται και στην Κύπρο το οργανωμένο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.
Η ίδρυση του ΚΚΚ από τους πρώτους κομμουνιστικούς πυρήνες αποτελεί ιστορικό σταθμό για την πορεία και εξέλιξη της αριστεράς στην Κύπρο. Το 1941 το ΚΚΚ παραδίδει την σκυτάλη των πολιτικών, ταξικών και κοινωνικών αγώνων της αριστεράς στο Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, το ΑΚΕΛ.
 
Το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ γιορτάζει φέτος 87 χρόνια δράσης που αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στους αγώνες του κυπριακού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Πρωτοστατεί και πρωτοπορεί στην οργάνωση των εργατών και των αγροτών ιδρύοντας συντεχνίες, εργατικές λέσχες και αγροτικούς συλλόγους. Πρωτοπορώντας συμβάλλει στην οργάνωση των μικρομεσαίων, των νέων, των γυναικών και των συνταξιούχων.
87 χρόνια μετά, δικαίως νοιώθουμε περήφανοι γιατί οι αγώνες και οι θυσίες του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ άφησαν ανεξίτηλη  τη σφραγίδα τους σε κάθε πολιτική, κοινωνική και εργατική κατάκτηση στον τόπο μας.
Εκείνο το Κόμμα που ίδρυσαν το 1926 μερικές δεκάδες φωτισμένοι πρωτοπόροι είναι σήμερα η μεγάλη σοβαρή πολιτική και κοινωνική δύναμη, το ΑΚΕΛ, το οποίο διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πατρίδας μας και της προοπτικής των εργαζομένων.
Οι ταξικοί πολιτικό-κοινωνικοί αγώνες, ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και η μεγάλη προσφορά του στον πολιτισμό, καθιέρωσαν το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ σε Κόμμα όλων των Κυπρίων.
 
Το ΑΚΕΛ ως άξιος συνεχιστής των αγώνων, των θυσιών και των παραδόσεων του ΚΚΚ παραμένει διαχρονικά πιστό στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού και του διεθνισμού. Αποτελεί έπαλξη αγώνων για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, αλλά και των προμαχώνα υπεράσπισης των συμφερόντων και των κατακτήσεων των εργαζομένων μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολές συνθήκες της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο.
 
Το ΑΚΕΛ είναι η μεγάλη εκείνη πολιτική δύναμη που όχι μόνο δεν συμβιβάζεται, αλλά πρωτοστατεί στην πάλη ενάντια στον εθνικισμό τον φασισμό και τον σκοταδισμό. Ενάντια στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Παραμένει ανειρήνευτος πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και της συντήρησης.
 
Το ΑΚΕΛ ως το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης αγωνίζεται σήμερα έχοντας πρωτίστως ως γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και του λαού, πάντοτε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμό και δημαγωγίες. Αγωνιζόμαστε με συνέπεια για την ενότητα στη βάση αρχών.
 
Στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης κατά τρόπο ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο. Την ίδια στιγμή δίνουμε τη μάχη για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας, για επαναπροσέγγιση και κοινό ειρηνικό μέλλον με τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκύπριους.
Κλείνοντας τα 87 χρόνια ζωής και δράσης το ΑΚΕΛ αποτίει φόρο τιμής στις χιλιάδες των λαϊκών αγωνιστών που με τις θυσίες, τους αγώνες και το αίμα τους δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες ζωής για τον απλό άνθρωπο.
 
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας στον Κυπριακό λαό και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους, για την έμπρακτη στήριξη, την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν, ανανεώνουμε τη δέσμευση μας για συνέχιση του αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.

Πηγή : ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: