Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

 ΚΚΕ: Ερώτηση για τους εργαζόμενους σε «Ελληνικά Σωληνουργεία ΑΕ» - «Μηχανική ΑΕ» - «ΝΕΟΣΕΤ» - «ΣΕΛΜΑΝ».

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΑΕ», της εταιρείας «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ» και στα εργοστάσια  ξύλου «ΝΕΟΣΕΤ»  και «ΣΕΛΜΑΝ» στη Χαλκίδα κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι βουλευτές που ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης επισημαίνει:

«Το εργοστάσιο "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΑΕ" στη Χαλκίδα της εταιρείας "ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ" του Βιομηχάνου Εμφιετζόγλου έχει κλείσει με απόφαση της εταιρείας και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 22 μήνες. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οδυνηρή για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν  μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες.
Τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΑΕ" (ΠΡΩΗΝ ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ) είναι εταιρεία παραγωγής χαλυβδοσωλήνων, λειτουργεί από το 1966 με αρχικούς ιδιοκτήτες τους Αδελφούς Τσαούσογλου.
Έχει δυνατότητες παραγωγής σωλήνων θερμής εξέλασης ½’ έως 4’ και ευθείας ραφής 10 ¾’ ελικοειδούς ραφής (Σπιράλ) έως 2000mm, εσωτερικής επένδυσης σωλήνων με τσιμεντοκονίαμα, εξωτερικής επένδυσης σωλήνων με Πολυαιθυλένιο. Είναι από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν πιστοποιηθεί με το σήμα ΑΡΙ (AMERICAN PETROLEUM ISTITUTE).
Το 1984 η εταιρεία άλλαξε ιδιοκτησία και περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα σε συνθήκες που το εργοστάσιο είχε αρκετή παραγωγή. Φθάνοντας το Μάιο του 2012 να χρωστά 10 μισθούς, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για να την αναστείλουν το Νοέμβριο του 2012, μετά από διαβεβαιώσεις της εταιρείας για σταδιακή εξόφληση των δεδουλευμένων.
Οι εργαζόμενοι αποκατέστησαν τις ζημιές που είχαν προκληθεί το καλοκαίρι του 2012, συντήρησαν τις μηχανές και ετοίμασαν το εργοστάσιο για παραγωγή, χωρίς η εταιρεία να τηρήσει αυτά που είχε υποσχεθεί. Ενώ οι απλήρωτοι μισθοί είχαν φθάσει τους 16, οι εργαζόμενοι έβγαλαν κάποια παραγωγή και ενώ περίμεναν να πραγματοποιήσουν τις άλλες παραγγελίες που υποσχόταν η εταιρεία ότι υπήρχαν, η εταιρεία κάλεσε τους εργαζόμενους να διαβουλευθούν για εκ περιτροπής εργασία ΜΙΑ ημέρα την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι διέκοψαν την αναστολή επίσχεσης και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας όπου βρίσκονται έως σήμερα.
Σε συναντήσεις που έγιναν τόσο στην Επιθεώρηση της Εργασίας όσο και στο Υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία δεν κατέθεσε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την εξόφληση των δεδουλευμένων αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ξύλου "ΝΕΟΣΕΤ"  και "ΣΕΛΜΑΝ" στο Βασιλικό Χαλκίδας. Οι οικονομικοί όμιλοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα εργοστάσια τα έχουν κλείσει και οφείλουν δεδουλευμένα πολλών μηνών.
Συγκεκριμένα, στους εργαζόμενους οφείλουν 9-10 μήνες δεδουλευμένα. Οι εργαζόμενοι και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση των άλλων εργοστασίων που έχουν κλείσει, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Στις συνθήκες αυτές, το ΚΚΕ  θέτει ζήτημα καταβολής των δεδουλευμένων και την έκτακτη οικονομική στήριξη των εργαζομένων των εργοστασίων "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ", "ΝΕΟΣΕΤ", "ΣΕΛΜΑΝ" και των άλλων εργοστασίων που έκλεισε η εργοδοσία, εφαρμόζοντας τα δικά της επιχειρηματικά σχέδια, με την καταβολή ενός μισθού με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.     
ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. υπουργός:
Πώς θα εξασφαλιστούν και πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα ως άνω εργοστάσια».
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: