Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πράκτορας της CIA υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα .Προσήχθη με σύνεργα μεταμφίεσης και ειδικό εξοπλισμό.


Πράκτορας της CIA υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα .


Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έπιασε επί τω έργω έναν Αμερικανό ενώ προσπαθούσε να πείσει αξιωματικό των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας να εργαστεί για τη CIA, το περιστατικό επαναφέρει μνήμες της ψυχροπολεμικής εποχής και ενδέχεται να δυναμιτίσει τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, συμβαίνει σε μια περίεργη χρονική στιγμή, λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την οποία Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν να προσπαθήσουν να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της σύγκρουσης στη Συρία σε μια διεθνή ειρηνευτική σύνοδο.

  
Ο Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας δήλωσε ότι ο Ράιαν Φογκλ, τρίτος γραμματέας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, προσήχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ μετέφερε “ειδικό τεχνικό εξοπλισμό”, σύνεργα μεταμφίεσης, ένα μεγάλο ποσό χρημάτων και οδηγίες για τη στρατολόγηση του στόχου του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη Μάικλ ΜακΦάουλ σχετικά με την υπόθεση κι ένας ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός δημοσίευσε φωτογραφίες που υποστηρίζει ότι δείχνουν τον Φογκλ υπό κράτηση φορώντας μια ξανθιά περούκα.

Η FSB, διάδοχος υπηρεσία της KGB, ανακοίνωσε ότι ο Φογκλ εργαζόταν για τη CIA και ότι παραδόθηκε σε αξιωματούχους της πρεσβείας κάποια στιγμή μετά την προσαγωγή του. Οι διπλωμάτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία συνήθως απελαύνονται ή αποσύρονται.

 «Τη νύχτα της Δευτέρας 13 προς 14 Μαΐου ένας υπάλληλος της CIA, ο Ράιαν Κρίστοφερ Φογκλ ... προσήχθη από όργανα της αντικατασκοπείας του ρωσικού FSB ενώ προσπαθούσε να στρατολογήσει έναν υπάλληλο μίας εκ των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας. Τελευταία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κάνει πολλές απόπειρες να στρατολογήσουν υπαλλήλους των ρωσικών υπηρεσιών εφαρμογής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, που ανακαλύφθηκαν και παρακολουθούνται από τη ρωσική αντικατασκοπεία του FSB» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας.

Η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό. Ο ΜακΦάουλ, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, είχε ένα πεντάλεπτο ερωταποκρίσεων στο Twitter, όταν ανακοινώθηκε το νέο της προσαγωγής, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Russia Today μετέδωσε στην ιστοσελίδα του φωτογραφίες που υποστηρίζει ότι απεικονίζουν τον Φογκλ υπό κράτηση. Στη μία φωτογραφία ένας άνδρας είναι πεσμένος με το πρόσωπο στο έδαφος κι ένας άλλος άντρας του κρατά τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του, ο φερόμενος Φογκλ φορά μια ξανθιά περούκα. Μια άλλη φωτογραφία δείχνει δύο περούκες, τρία ζευγάρια γυαλιά, ένα φακό, ένα κινητό και μια πυξίδα, τα οποία βρέθηκαν πάνω στον συλληφθέντα. Επίσης απεικονίζεται μια δεσμίδα με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ κι ένας φάκελος που αναγράφει την προσφώνηση «αγαπητέ φίλε».

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να εμπλέκονται σε υποθέσεις κατασκοπείας, πάνω από δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η FSB υποστηρίζει ότι τέτοια περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα. Το τελευταίο μεγάλο κατασκοπικό σκάνδαλο ξέσπασε το 2010, όταν Ρώσοι πράκτορες, μεταξύ των οποίων η Άννα Τσάπμαν, συνελήφθησαν στις ΗΠΑ και στη συνέχεια απελάθηκαν με αντάλλαγμα τέσσερις Ρώσους που βρίσκονταν στη φυλακή με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Δύσης.

Πηγές: enet.gr, ΑΜΠΕ,Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: