Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Πορτογαλία - Γενική απεργία στις 27 Ιούνη - Απεργούν οι καθηγητές στις γενικές εξετάσεις - Δεν τους έμαθε ο Σαμαράς την επιστράτευση ;



Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων της Πορτογαλίας εξήγγειλε γενική απεργία στις 27 Ιουνίου ενάντια στις μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, τις απολύσεις και άλλα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται για να τηρηθούν οι όροι της ΕΕ και του ΔΝΤ.Ο επικεφαλής του CGTP δήλωσε ότι η απεργία καλύπτει τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσκαλώντας και άλλα σωματεία να πάρουν μέρος.
«Είναι μια απεργία για όλους, μια απεργία για να προωθηθεί η αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης και για να ζητήσουμε πρόωρες εκλογές» λέει ο Αρμένιο Κάρλος.
Προηγούμενες απεργίες από τα μέσα του 2011, συμπεριλαμβανομένης μιας γενικής απεργίας το Νοέμβριο, είχαν μικρό αντίκτυπο. Ωστόσο ο αγώνας πρόσφατα αναζωογονήθηκε μετά την απόφαση τον Απρίλιο του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει κάποια από τα μέτρα λιτότητας, που ανάγκασε την κυβέρνηση να βρει εναλλακτικές για την περικοπή των δαπανών και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η άλλη μεγάλη συνδικαλιστική οργάνωση ομπρέλα της Πορτογαλίας, η UGT, ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα συμμετάσχει στην απεργία, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Η CGTP έχει περίπου 750.000 μέλη και η UGT περίπου 500.000.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση επέβαλε την υψηλότερη φορολογία στην ιστορία της χώρας από την αρχή του έτους και στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσε την εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
Σε διορθωτικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Παρασκευή την πρόσφατη χαλάρωση του στόχου του ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ για φέτος. Το 2014 ο στόχος του ελλείμματος είναι 4%. Η κυβέρνηση αναμένει η οικονομία το 2013 να συρρικνωθεί κατά 2,3%, από 3,2% πέρυσι, ενώ το 2014 αναμένεται ισχνή ανάπτυξη.
Μια ομάδα γνωστή με την επωνυμία “Screw the Troika” (Γάμα την Τρόικα) σχεδιάζει διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα το Σάββατο, ενώ τα σωματεία των καθηγητών έχουν εξαγγείλει σειρά απεργιών μεταξύ 7 και 17 Ιουνίου κατά τη διάρκεια των εθνικών εξετάσεων στα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: