Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ρωσία: Προβληματισμός για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.


Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, που δεν διανύουν και την καλύτερη φάση τους, συζητήθηκαν την 1η Απρίλη σε ειδική σύσκεψη που διοργάνωσε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε το ίδιο.

Να σημειωθεί ότι στις παραμονές αυτής της σύσκεψης συνεχιζόταν η αντιπαράθεση των δύο χωρών σχετικά με την αμερικανική χρηματοδότηση ορισμένων «Μη κυβερνητικών οργανώσεων» (ΜΚΟ) που δρουν στη Ρωσία, παρακάμπτοντας τη ρωσική νομοθεσία.
Επιπλέον, ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Ριαμπκόφ είχε απαντήσει καταφατικά σε ερώτηση ενός βουλευτή για το αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την χρησιμοποίηση σε μεταμοσχεύσεις οργάνων του σώματος από ορφανά παιδιά που έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ. Ο Ρώσος υφυπουργός υποστήριξε πως είναι γνωστά 2 τέτοια κρούσματα επιδίωξης μεταμόσχευσης, από δύο παιδιά 6 και 1,5 χρονών, που γεννήθηκαν στη Ρωσία κι είχαν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ και πέθαναν εκεί. Η είδηση αυτή έριξε ακόμη βαρύτερη τη «σκιά» της στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις…

Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ η σύσκεψη που πραγματοποίησε είχε σκοπό να εξετάσει εκτενώς την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, αφού Ρωσία και ΗΠΑ «έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας στον κόσμο, και το επίπεδο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας βασικός παράγοντας στη διεθνή ασφάλεια».
Στην Ανακοίνωση γίνεται η εκτίμηση ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση Ομπάμα κατάφερε να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης της συνθήκης START, της συμφωνίας για την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων, καθώς και κοινές εργασίες για την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ», αλλά την ίδια ώρα παραμένουν σοβαρά προβλήματα. Ως τέτοιο αναφέρεται το θέμα της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ υπογραμμίζεται πως «σημαντική ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών» προκάλεσαν ο αντιρωσικός "Νόμος Μαγκνίτσκι"», αλλά και δικαστικές αποφάσεις, καθώς κι η ανικανότητα των αμερικανικών αρχών να παρέχουν επαρκή προστασία των δικαιωμάτων των υιοθετημένων παιδιών από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα γίνεται η εκτίμηση πως το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται η επιθυμία της Ουάσιγκτον να επαναφέρει το διάλογο σε εποικοδομητική κατεύθυνση και τονίζεται η ετοιμότητα της Μόσχας για σύσφιξη των σχέσεων, πάνω στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις. Ως «κλειδί» για τη σταθερότητα αυτών των σχέσεων θεωρείται η ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνεδρίαση, όπως σημειώνεται, καθορίστηκαν συγκεκριμένες δραστηριότητες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την περαιτέρω οικοδόμηση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: