Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Νέο κρούσμα αυταρχισμού από την κυβέρνηση.Δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε κινητοποίηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστημιακό γραφείο του Γ. Μέργου.Ρεπορτάζ από τον Ριζοσπάστη.


Επίθεση από την Αστυνομία δέχτηκαν χτες νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πανεπιστημιακό γραφείο του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργου, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός.


Οπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ «τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να διαλύσουν εντελώς απρόκλητα μια ειρηνική διαμαρτυρία, να ξυλοφορτώσουν και να τραυματίσουν νέους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πρόκειται για τους Κ. Μπάρκα και Β. Διαμαντόπουλο που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, η επίθεση έγινε αφότου είχε ολοκληρωθεί η διαμαρτυρία και οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και σε κλειστό χώρο, μέσα σε στοά.
Σε δήλωσή του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και από την κυβέρνηση για το «εάν έχει καταργηθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση στην Ελλάδα». Από την πλευρά του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό, μετά και τις καταγγελίες των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους της Αστυνομίας.
Κάνοντας το μαύρο άσπρο και προαναγγέλλοντας ένταση του αυταρχισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, προσπάθησε να δικαιολογήσει την επίθεση ισχυριζόμενος ότι «ο διπρόσωπος κύριος Τσίπρας καταγγέλλει τη στρατηγική της έντασης, ενώ οι νεολαίοι του σπάνε πανεπιστημιακά γραφεία. Διακηρύσσει ότι δεν θα ανεχτεί παράνομες ενέργειες, όταν τα στελέχη του υποθάλπουν καταλήψεις, εισβολές και καταστροφές. Δηλώνει ότι θα πατάξει την τρομοκρατία, όταν το κόμμα του δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τη σύλληψη των μελών τρομοκρατικής οργάνωσης».
H επιλογή της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της βίας και του αυταρχισμού, φάνηκε καθαρά χτες και στη Βουλή, όπου μεταφέρθηκε η συζήτηση για την κατασταλτική επίθεση των ΜΑΤ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης προειδοποίησε ότι «οι καταλήψεις δημόσιων χώρων είναι παράνομη τακτική και ως τέτοιες θα αντιμετωπίζονται».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό και ότι αυτό γίνεται επειδή μια πολιτική βάρβαρη, επιβάλλεται μόνο με τη θεωρία «νόμος και τάξη». Κατήγγειλε τη χτεσινή επίθεση, υπενθυμίζοντας ότι μόλις προχτές χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ οι αγρότες στη Φθιώτιδα. «Το ξύλο έχει δύο άκρες, δεν έχει μία» είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης. Σχολιάζοντας τις υποκριτικές διαψεύσεις των δηλώσεων Μέργου για τον κατώτερο μισθό, σημείωσε ότι δεν έχουν καμία αξία αφού στο τρίτο Μνημόνιο με σαφή τρόπο προβλέπεται η μείωση του κατώτερου μισθού.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για κρεσέντο βίας, την επίθεση καταδίκασε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι πρέπει να καταδικάζεται η βία «από όπου και αν προέρχεται».
Το ΚΚΕ
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ σημειώνει για την καταστολή της κινητοποίησης των νέων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας προχωράει μαζί με την αποφασιστική εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης με ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι σε κάθε διαμαρτυρία, όπως ενάντια στους αγρότες, στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους στο Μετρό, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και σήμερα (σ.σ. χτες) στη διαμαρτυρία των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους με οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον αυταρχισμό».

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: