Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Με το σαρωτικό ποσοστό 56 % από τον πρώτο γύρο ο Ραφαέλ Κορέα κέρδισε τις Προεδρικές εκλογές στο Εκουαδόρ.Μόλις 24 % το ποσοστό του δεξιού υποψήφιου


Photo by --/Presidencia/AFP
Να συνεχίσει και να εμβαθύνει τη διαδικασία σοσιαλιστικού επαναστατικού μετασχηματισμού υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα μετά τη σαρωτική νίκη που πέτυχε στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.
Με διαφορά που ξεπερνά τις 30 ποσοστιαίες μονάδες, ο 49χρονος αριστερός οικονομολόγος εξελέγη από τον πρώτο γύρο κερδίζοντας έτσι μια νέα τετραετή θητεία.
Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Κορέα λαμβάνει πάνω από το 56% των ψήφων, τη στιγμή που ο δεύτερος κατά σειρά υποψήφιος, ο πρώην τραπεζικός Γκιγιέρμο Λάσο, δεν ξεπερνά το 24%. Ο βασικός υποψήφιος της Δεξιάς αναγνώρισε "τον θρίαμβο του Κορέα" σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας "αξίζει τον σεβασμό μας". Το κόμμα του Κορέα, Alianza País, αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία και στο Κογκρέσο.
"Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την επανάσταση" δήλωσε μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Κορέα. "Θα είμαστε παρόντες όπου μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, όπου μπορούμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας και τους αδελφούς μας στη Λατινική Αμερική", τόνισε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που πανηγύριζαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κίτο.
"Αυτή δεν είναι απλώς μια νίκη για τον Ισημερινό, είναι μια νίκη για τη μεγάλη πατρίδα της Λατινικής Αμερικής", συνέχισε ο Κορέα.
Ο Τσάβες χαιρέτισε τη νίκη του Κορέα, χαρακτηρίζοντάς τη θρίαμβο για την ALBA, την οικονομικού χαρακτήρα συμμαχία κρατών της Λατινικής Αμερικής με αριστερές κυβερνήσεις. Από την πλευρά του, ο Κορέα αφιέρωσε τη νίκη του στον Τσάβες ευχόμενος να επανέλθει σύντομα στα καθήκοντά του.
Βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου του Ισημερινού ήταν μια εκτεταμένη εκστρατεία αναδιανομής της γης για τους ακτήμονες, καθώς και ένας νέος νόμος που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα - στην πλειονότητά τους εχθρικών για τον ίδιο. Μετά την εκλογική νίκη του 2007, ο Κορέα προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση που επέτρεψε την επανεκλογή του το 2009. Το νέο σύνταγμα του απαγορεύει πάντως να διεκδικήσει τέταρτη συνεχόμενη θητεία.


ΠΗΓΗ - ΑΥΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: