Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ισπανία: Σε νέα 5μερη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία Iberia.Αντιδρούν στην περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας.


Συνεχίζει τις απεργιακές του κινητοποιήσεις, με 5μερη απεργία, από τις 4 ως τις 8 Μάρτη, το προσωπικό της Iberia, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ισπανίας. 

Η κινητοποίηση εντάσσεται στα πλαίσια της 15ήμερης απεργίας (με τρεις διαδοχικές 5ήμερες απεργίες) που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στις 18 Φλεβάρη. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου κομματιού της απεργίας, πάνω από 1.000 πτήσεις πρόκειται να ακυρωθούν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 431 πτήσεις της Iberia καθώς και 750 πτήσεις της Vueling και της Air Nostrum, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εδάφους της Ιμπέρια.
Πτήσεις αναμένεται να ακυρώσει και η εταιρεία χαμηλού κόστους Iberia Express.
Το προσωπικό της Iberia διαμαρτύρεται για την απόφαση του ομίλου στον οποίο ανήκει, του International Airlines Group, να περικόψει κατά περίπου 4.500 θέσεις εργασίας το ανθρώπινο δυναμικό του -σχεδόν κατά το 23% του συνόλου- μετά τη συγχώνευση με τη British Airways το 2011, καθώς και ενάντια στη μείωση των δρομολογίων κατά 15% φέτος.
Τα συνδικάτα που έλαβαν την απόφαση είναι τα CCOO, UGT, Asetma, USO, Sitcpla y CTA-Vuelo και εκπροσωπούν το 93% των εργαζομένων. Η απόφαση πάρθηκε μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων έστειλαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ.
Στην κινητοποίηση από 18 έως 22 Φλεβάρη, σχεδόν 1.300 πτήσεις ακυρώθηκαν, υπήρξαν επεισόδια μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να μπλοκάρει την είσοδο χιλιάδων απεργών στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο προσαγωγές.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: