Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κορνηλία Ερνστ, Die Linke: "Σαν εγκληματίες αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στην Ελλάδα" - Συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη


Για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στις "φυλακές" που βαφτίζονται κέντρα φιλοξενίας μίλησε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Die Linke, Κορνήλια Ερνστ. Η ευρωβουλευτής βρέθηκε στην Ελλάδα για το τριήμερο συνέδριο για τη μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη που διοργάνωσε τον Δεκέμβρη το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λουξεμπουργκ. Μετά την επίσκεψη της στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο, ένα από τα πολλά που έχει φυτέψει η ελληνική κυβέρνηση σε δίαφορα σημεία της Ελλάδας, μας μίλησε για την εμπειρία της αλλά και για την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τη μετανάστευση.

* Eπισκεφθήκατε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών κατά την τελευταία σας επίσκεψη στην Ελλάδα. Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία σας.

Επί της ουσίας επρόκειτο για φυλακή. Οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες, 60 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε ένα μικρό δωμάτιο, χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής. Είμαι μάλιστα πεπεισμένη ότι δεν σιτίζονταν σωστά, όλοι τους ήταν πεινασμένοι. Επίσης, οι μετανάστες δεν χαίρουν καμίας νομικής στήριξης. Αντίθετα, τους δίνουν διάφορα επίσημα έγγραφα, στα ελληνικά, τα οποία καλούνται να υπογράψουν χωρίς καν να καταλαβαίνουν. Όσο κράτησε η επίσκεψή μας σε αυτήν τη φυλακή, συνοδευόμασταν από 15 αστυνομικούς. Μας έδειξαν μονάχα ένα μικρό κομμάτι των πιο «λαμπερών» σημείων, αλλά ακόμη και εκεί δεν ανταποκρίνονταν στα ευρωπαϊκά στάνταρ. Όταν ρώτησα έναν εκ των αστυνομικών κατά πόσο οι συνθήκες υπακούουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, μου απάντησε: «Ποιος νοιάζεται για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπάρχει η ελληνική». Το ότι η ελληνική νομοθεσία πρέπει να εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή δεν τελεί υπό ερώτημα. Ισχύει και για τη Γερμανία και για όλα τα κράτη-μέλη. Στην Ελλάδα, όμως, οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Σε αυτή τη φυλακή, οι άνθρωποι ήταν κλειδωμένοι όλη τη μέρα, προαυλίζονταν μονάχα για μία ώρα, περπατώντας σιωπηλά σε κύκλο. Το να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ως εγκληματίες οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο «επιχειρήσεων σκούπα», όπου όποιος μη λευκός είναι ύποπτος. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να ζουν οι συνάνθρωποί μας μέσα στον φόβο.


* Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται εργαλειακά από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά για να διαμορφώσει και να μετατοπίσει την κοινή γνώμη προς τα δεξιά. Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της Αριστεράς;



Πρέπει να καταστεί σαφές πως είναι πολλοί οι λόγοι και οι αιτίες για τη μετανάστευση. Μονάχα ένας μικρός αριθμός μεταναστεύει αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους. Όλοι τους, όμως, βιώνουν μια φρικτή κατάσταση, ειδάλλως δεν θα ρίσκαραν τη ζωή τους για να φύγουν. Κανείς δεν μεταναστεύει υπό αυτές τις συνθήκες για πλάκα. Είναι γελοίο να κατηγορούνται οι μετανάστες για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οι μετανάστες δεν ευθύνονται ούτε για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ούτε για τη διαφθορά, ούτε για την έλευση της τρόικας. Πρέπει να εμποδιστεί ο λαϊκισμός της Δεξιάς. Πρέπει να βάλετε τις βάσεις ώστε η κοινωνία των πολιτών να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των άλλων. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς να μην πατάς τον πιο αδύνατο όταν είσαι σε κακή κατάσταση.


* Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες «παγιδεύονται» -με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία- στην πρώτη χώρα που πατούν το πόδι τους. Θεωρείτε πως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία;

Σαφέστατα. Αναφέρεστε στο "Δουβλίνο", το οποίο καθορίζει ποια χώρα θα ανταποκριθεί σε ένα αίτημα ασύλου. Πρόκειται για άδικη νομοθεσία, καθώς θέτει δυσανάλογα βάρη στις χώρες των οποίων τα σύνορα είναι στον Νότο ή ανατολικά και αυτό οφελεί εξίσου δυσανάλογα τις βόρειες χώρες, οι οποίες τυχαίνει να είναι και οι πιο πλούσιες. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, πληρώνουν τον «μεταναστευτικό» λογαριασμό του πλούτου της Ευρώπης. Το "Δουβλίνο" είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα του τι πάει λάθος στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύστημα που θα βάζει πρώτες τις ανάγκες και επιθυμίες των ανθρώπων και θα χρησιμοποιεί κάποιον αλγόριθμο για να μοιράζει τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του "Δουβλίνου 3" έληξαν πρόσφατα και η βασική αρχή δεν άλλαξε, Μπορείτε να ευχαριστήσετε (σ.σ.: ειρωνικό) γι' αυτό τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ο λανθασμένος σχεδιασμός του «Δουβλίνου» δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Υπάρχει σχετική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. όχι μόνο για τη δημιουργία κέντρων αλλά και για την εγκατάσταση υποδομών υγιεινής ή νομικής στήριξης. Ακόμη υπάρχει χρηματοδότηση για τον εθελούσιο επαναπατρισμό, η «φυλάκιση» δεν είναι μονόδρομος. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο συνέπεια του «Δουβλίνου», είναι και αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και πολιτικών αποφάσεων. Ναι, το «Δουβλίνο» συνιστά τεράστιο πρόβλημα, αλλά δεν είναι η αιτία. Η αιτία είναι η αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων.

* Υπάρχει η ανησυχία ανά την Ευρώπη πως οδεύουμε προς μια «γερμανική Ευρώπη». Πιστεύετε πως έχουν βάση οι ανησυχίες αυτές;

Eίμαι κι εγώ εξαιρετικά ανήσυχη από την κατεύθυνση στην οποία σπρώχνει η γερμανική κυβέρνηση της Μέρκελ την Ε.Ε. Βασικός υποστηρικτής αυτής της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι η γερμανική κυβέρνηση. Σαφώς το κάνει και με τις ευλογίες άλλων χωρών, αλλά ο ρόλος της Γερμανίας είναι πρωταγωνιστικός. Υπάρχει και άλλη μια διάσταση. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες η Ε.Ε. είναι τόσο μια ένωση κρατών όσο και μία ένωση λαών. Εκπροσωπούνται εξίσου στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο. Όμως οι πολιτικές της Μέρκελ δεν δίνουν δεκάρα για το Ευρωκοινοβούλιο ή για τις επιθυμίες του κόσμου. Οπότε στη γερμανική Ευρώπη της Μέρκελ αποφασίζουν οι κυβερνήσεις και μόνο. Γι' αυτό και λέω πως η γερμανική Ευρώπη της Μέρκελ καταστρέφει την Ε.Ε. Σε αυτήν την Ευρώπη ο κόσμος που διαμαρτύρεται στους δρομους διαταράσσει την ησυχία και το μόνο που μετρά είναι τα συμφέροντα της γερμανικής κυβέρνησης.

Ως Die Linke, θεωρούμε πως η Ε.Ε. έχει δημοκρατικό έλλειμα και η πολιτική της Μέρκελ επιτίθεται περαιτέρω στην περιορισμένη δημοκρατία που υπάρχει εντός Ε.Ε και σε αυτήν την επίθεση οφείλουμε να αντισταθούμε. Παρακολουθώντας κανείς τα ΜΜΕ, σχηματίζει την εντύπωση πως η Μέρκελ χαίρει της καθολικής υποστήριξης των Γερμανών. Ναι, είναι δημοφιλής, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πρέπει να καταστεί σαφές πως σκοπός της Die Linke είναι να ξεφορτωθεί την κυβέρνηση της Μέρκελ στις εκλογές το φθινόπωρο του 2013.


ΠΗΓΗ -ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: