Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Αντιπαράθεση για την υγεία του προέδρου στη Βενεζουέλα.Ψυχολογικός πόλεμος από τις ΗΠΑ και τη δεξιά αντιπολίτευση.


Βενεζουέλα

Η κατάσταση της υγείας του προέδρου Ούγο Τσάβες είναι το τελευταίο χαρτί που παίζει η αντιπολίτευση αλλά και οι δυνάμεις, κυρίως οι ΗΠΑ, που τη στηρίζουν για να διεξάγουν επιχειρήσεις «ψυχολογικού πολέμου» και υπονόμευσης με στόχο την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικοινωνιών Ερνέστο Βαγιέγκας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για ενορχηστρωμένη επίθεση από διεθνή αστικά ΜΜΕ που μεταφέρουν σωρηδόν και αντιδεοντολογικά τις μονομερείς αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αδιαφάνειας» και ελλιπούς ενημέρωσης για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Τσάβες, που παραμένει νοσηλευόμενος στην Αβάνα μετά τη νέα επέμβαση που υποβλήθηκε στις 11 Δεκέμβρη για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.
Μάλιστα η αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη να καλέσει σε διαδηλώσεις εάν «παραβιαστεί το Σύνταγμα» όσον αφορά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η οποία δεν φαίνεται πως θα γίνει την Πέμπτη. Σε ανάλογο μήκος κύματος και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ που σημειώνει τις «έντονες ανησυχίες που υπάρχουν εντός της Βενεζουέλας για την αδιαφάνεια της κυβέρνησης».
Το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει εκλογές σε περίπτωση μη ορκωμοσίας αλλά μόνο σε περίπτωση μόνιμης απουσίας, που όπως ορίζει είναι ο θάνατος ή ασθένεια που προκαλεί ανήκεστο βλάβη. Την Κυριακή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, αμέσως μετά την επανεκλογή του δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τσάβες, δεν χρειάζεται να ορκισθεί για τη νέα θητεία του αποκλειστικά στις 10 Γενάρη, καθώς δεν πρόκειται για νέα εκλογή αλλά για επανεκλογή οπότε η ορκωμοσία αποτελεί μία απλή τυπικότητα, που μπορεί να τελεστεί οποιαδήποτε στιγμή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: