Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Αγρότες: Εκατοντάδες τρακτέρ βγήκαν στη Θεσσαλία!


Εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής στις πλατείες των χωριών του θεσσαλικού κάμπου, διαμηνύοντας την απόφαση και την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να δώσουν μια ακόμα σκληρή μάχη κατά της αντιαγροτικής–αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στο νομό της Καρδίτσας έχουν, ήδη, βγει πάνω από 350 τρακτέρ –και συνεχώς βγαίνουν κι άλλα– σε δεκάδες χωριά, ανάμεσά τους τα: Παλαμάς, Προάστιο, Γεφύρια, Μάρκο, Φύλλο, Ορφανά, Μαραθέα, Ματαράγκα, Αγία Τριάδα, Λιοντάρι, Γραμματικό, Άμπελος, Ριζοβούνι, Λεύκη.
Ανάλογη κινητοποίηση γίνεται στη Λάρισα, με τρακτέρ να έχουν βγει σε αρκετά χωριά (Χαλκιάδες, Βασιλί, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Ζωοδόχος Πηγή, Κυπάρισσος, Νίκαια, Πλατύκαμπος, Γαλήνη, Γλαύκη, Ελευθέριο, Δίλοφο, Δαμάσι, Αμπελώνας κά), καθώς και στα Τρίκαλα (Μεγαλοχώρι, Κεραμίδι, Ζάρκο, Βαλτινό, Σερβωτά, Λογγάκι κά).
Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών -δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ– που οργανώνουν και συντονίζουν την κινητοποίηση, έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να θέσουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των αγροτών και δηλώνουν πως η πάλη θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, στις11 το πρωί της Τρίτης, η Ομοσπονδία της Καρδίτσας οργανώνει κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για την αύξηση στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος και ανάλογες πρωτοβουλίες θα ληφθούν και από τις Ομοσπονδίες των άλλων νομών.
Με την πανθεσσαλική κινητοποίησή τους, που έρχεται ως συνέχεια και κλιμάκωση των μεγάλων αγροτικών συλλαλητηρίων που έγιναν στο τέλος του περασμένου χρόνου σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φάρσαλα και μπορεί ν' αποτελέσει το έναυσμα για πανελλαδικό, αγωνιστικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν διπλό, άμεσο, αγωνιστικό στόχο.
* Πρώτον, την απόκρουση της νέας σφοδρής επίθεσης που, στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, εξαπολύει ενάντια στην μικρομεσαία αγροτιά η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ, με την επιβολή απανωτών χαρατσιών και βαριών φόρων.
* Δεύτερον, την διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης των φτωχών αγροτών που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, των περικοπών στις επιδοτήσεις, τους υπέρογκου κόστους παραγωγής και των ζημιών στην παραγωγή από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
Ταυτόχρονα -όπως και στις παλιότερες, μεγάλες κινητοποιήσεις τους- παλεύουν για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ που οδηγεί στο ξεκλήρισμα, (και θα γίνει ακόμα χειρότερη με την αναθεώρησή της για το 2014–2020), προβάλλοντας την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού.
Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής να σταθούν, αγωνιστικά, στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς, καθώς έχει, πλέον, γίνει συνείδηση στον αγροτικό κόσμο ότι για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας του, χρειάζεται να «πατάει» σε αγωνιστική, λαϊκή συμμαχία.
Παρακάτω επισυνάπτεται το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών. 

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: