Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Φιντέλ Κάστρο: Οδεύουμε προς την άβυσσο.



Ο κόσμος ακολουθεί μια "αδυσώπητη" πορεία προς την άβυσσο, επισημαίνει ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της χώρας Cubadebate. Το άρθρο αυτό με τίτλο "Η πορεία προς την άβυσσο" είναι το πρώτο που δημοσιεύει φέτος ο Φιντέλ Κάστρο, για τον οποίο κυκλοφορούσαν τη Δευτέρα στο Twitter φήμες ότι πέθανε.

"Πολλοί κίνδυνοι μας απειλούν, αλλά δύο από αυτούς -ο πυρηνικός πόλεμος και η κλιματική αλλαγή- είναι κρίσιμοι και απέχουν πολύ από μια λύση", υπογραμμίζει στο άρθρο του. "Αν μιλήσουμε για μια αδυσώπητη πορεία προς την άβυσσο, θα είμαστε σίγουρα πιο κοντά στην πραγματικότητα", προσθέτει ο 85χρονος Κάστρο.

Την ευθύνη για την "αδυσώπητη πορεία προς την άβυσσο" επιρρίπτει ο πρώην πρόεδρος της Κούβας εν μέρει στην ανακάλυψη και την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων του, "σχιστολιθικού φυσικού αερίου" στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Κάστρο, ο κόσμος διαθέτει σήμερα περισσότερους από "20.000 πυρηνικούς πυραύλους", ενώ η χρήση "μόλις μιας εκατοστής" από αυτούς "θα αρκούσε" για να προκαλέσει "τον τρομερό θάνατο" όλων των κατοίκων της Γης, επισημαίνει.

Ο Κάστρο, ο οποίος αποσύρθηκε από την εξουσία το 2006 για λόγους υγείας, καταδικάζει επίσης την έλλειψη πολιτικής όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές και επικρίνει την τεχνική που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η οποία κατηγορείται για μόλυνση του υπεδάφους. Οι οικολόγοι σε πολλές χώρες αγωνίζονται εναντίον της.

Το σχιστολιθικό αέριο είναι το φυσικό αέριο το οποίο υπάρχει εγκλωβισμένο σε στρώματα σχιστόλιθου. Την περασμένη δεκαετία ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει σε αφθονία στον κόσμο και τώρα θεωρείται μια από τις κορυφαίες πηγές ενέργειας για το μέλλον.


Πηγή:www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: