Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας to 2014 !


Κρίσιμο δημοψήφισμα για το λαό της Καταλονίας το 2014 !
Συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με κύριο στοιχείο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας το 2014, ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της Καταλονίας.
Το εθνικιστικό κεντροδεξιό κόμμα CiU (Κόμμα Σύγκλισης και Ένωσης) του Προέδρου Artur Mas και το εθνικιστικό αριστερό κόμμα ERC (Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας), με επικεφαλής τον Oriol Junqueras.


Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας, μέχρι το αργότερο το τέλος του 2014 θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Καταλονία προκειμένου οι Καταλανοί να αποφασίσουν για την ανεξαρτητοποίηση ή όχι της περιοχής από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα μπορεί να αναβληθεί μόνο κατόπιν συμφωνίας και των δύο κομμάτων και για λόγους σχετικά με τη διαμορφούμενη κατάσταση. Επίσης, στη συμφωνία συνεργασίας προβλέπεται η υιοθέτηση από το τοπικό κοινοβούλιο μίας «διακήρυξης κυριαρχίας του λαού της Καταλονίας» σχετικά με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και επιλογής του μέλλοντος του. Σύμφωνα με τον τύπο, ο επικεφαλής του CiU, Artur Mas, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη της συμφωνίας με την οποία θα γίνει εκ νέου Πρόεδρος της Καταλονίας αλλά και θα προχωρήσει η υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, υποχώρησε στις απαιτήσεις του επικεφαλής του ERC, Oriol Junqueras, όσον αφορά την ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό, ώς πρώτο μέτρο αναφέρεται η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις καταθέσεις των τραπεζών με έδρα της Καταλονία. Η ε/φ El Pais αναφέρει ότι «Tο CiU και το ERC ξεκίνησαν το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης», η El Mundo ότι «O Mas παραδίδεται ενώπιον του ERC: παράνομο δημοψήφισμα το 2014» και η La Vanguardia ότι «Ο Mas υποχωρεί έναντι της αριστεράς προκειμένου να εξασφαλίσει την κυβέρνηση».


Πηγή : www.zoomnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: