Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Όσλο: Διαδήλωση ενάντια στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ.


Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ήταν το σύνθημα πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Όσλο από οργανώσεις που διαμαρτύρονται για την απονομή του βραβείου στην ΕΕ.
                                                                1.000 περίπου πολίτες διαδήλωσαν στο παγωμένο Όσλο.

  Photo: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Περίπου 50 οργανώσεις είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση της πορείας αυτής την παραμονή της απονομής του βραβείου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι αντιδημοκρατική και συντηρεί ένα μεγάλο στρατό μολονότι οι λαοί της υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Την άποψη ότι η ΕΕ δεν αξίζει το βραβείο αυτό έχουν εκφράσει επίσης άνθρωποι που τιμήθηκαν στο παρελθόν με το Νόμπελ Ειρήνης: ο Ντέσμοντ Τούτου, ο Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ και η Μέιριντ Μαγκουάιρ.
Η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ στο Όσλο αποφάσισε να δώσει το φετεινό βραβείο στην ΕΕ επειδή ένωσε την ήπειρο έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους και για να της δώσει μια ώθηση την ώρα που προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
"Η ΕΕ φέρνει μακροχρόνια ειρήνη ανάμεσα στους πρώην εχθρούς, αυτούς που πολέμησαν... μεταξύ άλλων σε δύο παγκόσμιους πολέμους", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα παραλάβουν αύριο το βραβείο εκ μέρους της ΕΕ.
Την Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, ημέρα που θα απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ, θα πραγματοποιηθούν αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΕΕ, σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, απο το ΠΑΜΕ, την ΕΕΔΥΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ, την ΕΕΔΔΑ και την ΠΑΣΥ.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: