Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Λαφαζάνης: Διεκδικεί αναβάθμιση στη διαχείριση του συστήματος... με «κοινωνικούς αγώνες». Άρθρο του 902.gr


Λαφαζάνης: Διεκδικεί αναβάθμιση στη διαχείριση του συστήματος... με «κοινωνικούς αγώνες».

Στη συνέντευξή του στις «6 Μέρες», ο Π. Λαφαζάνης - στην απάντηση του σχετικού ερωτήματος για την κρίση στους Ανεξάρτητους Έλληνες - εκτιμά πως οφείλεται «και σε μια προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά διάλυσης ένας πολιτικός χώρος της κεντροδεξιάς που δεν φαίνεται να υπακούει εντελώς τυφλά στη μνημονιακή πειθαρχία». Πλέον, ανεβαίνουν οι μετοχές του ΣΥΡΙΖΑ για να ποντάρει σε αυτόν το τμήμα της αστικής τάξης που τάσσεται κατά του μνημονίου.
Λέει ο Π. Λαφαζάνης: «Μια συνεπής αντιμνημονιακή πρόταση, και μάλιστα με προοδευτικό πρόσημο και προοπτική, δεν μπορεί να προκύψει ούτε από τον κεντροαριστερό ούτε από τον κεντροδεξιό χώρο, αλλά μόνο από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς».
Ο Π. Λαφαζάνης σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύει ένα «ατού» που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έχουν οι άλλοι της αστικής αντιμνημονιακής γραμμής (π.χ. οι Ανεξάρτητοι Έλληνες), την καλύτερη δυνατότητα που έχει να παρεμβαίνει στο κίνημα, στους «κοινωνικούς αγώνες», λόγω του οπορτουνιστικού του χαρακτήρα. Έτσι στο ερώτημα «Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη στρατηγική των κυβερνητικών συνεργασιών, με δεδομένη την κρίση στους ΑΝΕΛ και τη σταθερή άρνηση του ΚΚΕ να συμπράξει σε μια κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ;» ανάμεσα σε άλλα ο Λαφαζάνης απαντάει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα του για μια κυβέρνηση της Αριστεράς όχι μόνο δεν θα έχει πρόβλημα κυβερνητικών συνεργασιών, αλλά, αντιθέτως, όσο ενισχύονται οι κοινωνικοί αγώνες και αυξάνεται η δική του πολιτική δυναμική, τόσο οι ιδέες της συμπαράταξης όλων των αριστερών δυνάμεων θα σαρώνουν τις σημερινές δυσχέρειες, ενώ θα διαμορφώνονται και νέες μεγάλες προς τα αριστερά πολιτικές ανακατατάξεις, που θα ανοίγουν δυνατότητες καινούργιων ευρύτερων προοδευτικών συμπράξεων».
Φυσικά, αυτό προϋποθέτει την παραπέρα πίεση στο ΚΚΕ και συνεχές σχέδιο διεμβολισμού του, όπως υπονοεί ο Λαφαζάνης, με όχημα και τους «κοινωνικούς αγώνες». Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τέτοιο κίνημα χωρίς αντικαπιταλιστική γραμμή, χωρίς οργάνωση στον τόπο δουλειάς, ώστε την αντίδραση και πάλη των εργαζομένων να την καταθέτει στον κυβερνητισμό του.
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: