Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Εκδήλωση για την 70ή επέτειο στο Γοργοπόταμο.Να είμαστε πανέτοιμοι για την ώρα που θα μιλήσει ο λαός.Αποσπάσματα από την ομιλία του Τηλέμαχου Δημουλά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χιλιάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, φίλοι και απόγονοι, αγωνιστές του λαϊκού κινήματος απ' όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που έφθασαν με δεκάδες πούλμαν και άλλα μέσα από κάθε γωνιά της χώρας, με μαζική συμμετοχή της νεολαίας της ΚΝΕ, τίμησαν την Κυριακή την 70ή Επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας, στο Γοργοπόταμο.



Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με τα συνθήματα και τα λάβαρά της, όπως αρμόζει στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων, που μαζεύτηκαν την προηγούμενη Κυριακή σε μια σύναξη αντάμα με εκπροσώπους Οργανώσεων, οι οποίες υπήρξαν ακόμα και συνεργάτες των κατακτητών.
Στην εκδήλωση, που έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, μίλησε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης και η Δώρα Λάππα, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Αν. Στερεάς - Ευβοιας της ΚΝΕ.


Στην ομιλία του ο Τηλέμαχος Δημουλάς είπε μεταξύ άλλων:
«Θα αδικούσαμε αυτό το σπουδαίο γεγονός (σ.σ. της ανατίναξης της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο), αν περιορίζαμε τη σημασία του στο ρόλο που έπαιξε, ως στρατιωτικό σαμποτάζ, στην καθυστέρηση του εφοδιασμού του γερμανικού στρατού. Το μήνυμα και η συμβολή του εκείνη την εποχή ήταν πολύ ευρύτερο.
Είχε ισχυρή απήχηση και συμβολή στην πάλη του ελληνικού λαού. Τον γέμισε δύναμη, τόλμη και αισιοδοξία ότι μπορεί να τα βάλει με τον πανίσχυρο κατακτητή, σ' εκείνες τις δύσκολες συνθήκες. Ανέβασε το αγωνιστικό φρόνημα του λαού. Επιτάχυνε την ανάπτυξη της ένοπλης δράσης του θρυλικού ΕΛΑΣ. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια λαμπρή σελίδα στην πλούσια αντιστασιακή δράση του λαού μας, που φέρει πάνω της ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΚΚΕ. Και όσο και αν προσπαθούν να διαστρεβλώσουν και να παραχαράξουν την ιστορία αυτή, δεν μπορούν να σβήσουν από τις σελίδες της τα αντικειμενικά γεγονότα.
Την πραγματικότητα που λέει ότι: Το ΚΚΕ ήταν που ηγήθηκε του μεγάλου έπους της Εθνικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης του λαού μας από τη γερμανική ιμπεριαλιστική υποδούλωση και κατοχή. Ηταν ο νους και η καρδιά του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που αγκάλιασε και στήριξε ολόπλευρα ο λαός. Το ΚΚΕ ήταν που πρωτοστάτησε σ' όλες τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του λαού μας, χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες, την ίδια στιγμή που η άρχουσα τάξη έβαζε πάνω απ' όλα τα δικά της συμφέροντα.

 
Αυτό το δρόμο, της αντίστασης, επέλεξε το ΚΚΕ και σε άλλες συνθήκες. Στα χρόνια που ακολούθησαν την ήττα του ΔΣΕ, στα χρόνια της δικτατορίας του 1967 - 1974, στα κατοπινά χρόνια. Αυτό το δρόμο επιλέγει το ΚΚΕ και σήμερα, που ο λαός μας βιώνει μια από τις πιο μεγάλες καπιταλιστικές κρίσεις στην ιστορία, σε μια περίοδο όπου οι καπιταλιστές, η αστική τάξη της χώρας, τα μονοπώλια, επιδιώκουν, για το δικό τους κέρδος, να γονατίσουν το λαό μας, σε μια περίοδο όπου φαίνεται πιο καθαρά ο ρόλος της EE, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ζητήματα για τα οποία χρόνια τώρα προειδοποιεί το ΚΚΕ.
Δύο πόλοι στην ίδια ρότα
Σήμερα στην Ελλάδα διαμορφώνονται δύο πολιτικοί πόλοι, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο επαγγέλλονται μια πολιτική που συνολικά είναι υπέρ του κεφαλαίου και όχι υπέρ του λαού. Οι διαφορές τους δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία, είναι δευτερεύουσες και αφορούν στο μείγμα της βάρβαρης πολιτικής.
Τα δύο μείγματα πολιτικής που υπηρετούν, εκφράζουν συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου. Σ' αυτό διαφέρουν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια, όποια μορφή διαχείρισης και αν εφαρμοστεί, είτε της σημερινής συγκυβέρνησης της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει νέα βάσανα για το λαό και κέρδη για το κεφάλαιο. Δεν πρόκειται να φέρει αλλαγή της θέσης του λαού.
Εμείς πιστεύουμε ότι ό λαός έχει τη δύναμη να χειραφετηθεί από τέτοιες παγίδες και διλήμματα και μπορεί να το κάνει, φτάνει να εμπιστευτεί την πείρα του, την ίδια του τη ζωή. Δε χωράνε αυταπάτες: Με μονοπώλια και ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει λύση υπέρ του λαού.
Ολες τις εκδοχές αστικής διαχείρισης οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση και αν τις προωθήσει, είτε με πυρήνα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, είτε το ΣΥΡΙΖΑ - με ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Ανεξάρτητους Ελληνες, ο λαός οφείλει να τις παλέψει για να τις ανατρέψει, γιατί βρίσκονται στην ίδια στρατηγική γραμμή, υπηρετούν πολιτικές που είναι εντός των καπιταλιστικών, ευρωενωσιακών τειχών, φέρνουν κι άλλα βάρβαρα μέτρα για το λαό.
Η επιλογή για το λαό είναι μία: Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, λαϊκή συμμαχία, αντεπίθεση με γραμμή αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων. Τα χειρότερα δεν μπορείς να τα ματαιώσεις παθητικά, με ευχές ή μέσω κοινοβουλίου, χωρίς οργανωμένο το λαό.
Χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα πανίσχυρο κίνημα που να φοβίζει τον πολιτικό και ταξικό αντίπαλο. Κίνημα, βέβαια, τέτοιο που μπορεί να φοβίσει και να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις, είναι αυτό που διεκδικεί την εξουσία ανοίγοντας μέτωπα πάλης παντού και με τα άμεσα καθημερινά προβλήματα. Είναι το κίνημα που παλεύει για να καταργήσει τα μονοπώλια και να φέρει το λαό στην εξουσία.
Δεν πρέπει να μας απογοητεύει η σημερινή στάση ευρύτερων λαϊκών μαζών, όπου, παρά τη δυσαρέσκεια, την οργή, επικρατεί φόβος, αυταπάτη, διστακτικότητα να μπουν μαζικά στον αγώνα, να επιλέξουν πολιτικά την πρόταση του ΚΚΕ. Χρειάζεται υπομονετική δουλειά, σταθερό μέτωπο, καμία υποχώρηση, ταξική αδιαλλαξία, ιδιαίτερα σε συνθήκες που ακόμα δεν έχουν κλονιστεί οι αστικοί θεσμοί, οι μηχανισμοί συνολικά επιβολής της θέλησης της αστικής τάξης.
Το κίνημα να βάλει τη σφραγίδα του
Η πείρα τόσων χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και η Ιστορία μάς δίδαξαν ότι σε συνθήκες γενικευμένης καπιταλιστικής πολιτικής κρίσης, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να δρα αταλάντευτα, ώστε να οδηγήσει με σχέδιο την εργατική τάξη, τον εξεγερμένο λαό σε σύγκρουση με την αστική εξουσία, για τη νίκη του λαού.
Θα έρθει η στιγμή που θα μιλήσει ο λαός. Θα ορθώσει το ανάστημά του. Θα αντισταθεί στον καπιταλισμό και τους νεροκουβαλητές του. Βεβαίως, ακριβή πρόβλεψη για το πότε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα 'ρθει αυτή η στιγμή. Το ΚΚΕ οφείλει να είναι πανέτοιμο, για την ενότητα της εργατικής τάξης, τη συμπαράταξή της μαζικά με το ΚΚΕ, τη συμμαχία και τη συσπείρωση τμημάτων αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών στο επαναστατικό εργατικό - λαϊκό μέτωπο για την εξουσία.
Διέξοδος από την κρίση σε όφελος της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να έρθει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που απαιτεί λαϊκή εξουσία και οικονομία, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται.
Σε αυτήν τη γραμμή ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων πρέπει να ανασυνταχθεί και να βαδίσει το λαϊκό κίνημα, για να βάλει τη σφραγίδα του την κατάλληλη στιγμή».

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: