Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται αποκατάσταση των πυρόπληκτων της Χίου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για το ζήτημα της αποκατάστασης των μεγάλων καταστροφών από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του καλοκαιριού και ιδιαίτερα στη Χίο, όπου η καταστροφή δασών, αγροτικών καλλιεργειών και ιδίως των μαστιχόδεντρων -ζωτικής σημασίας αγροτικού προϊόντος για το νησί- υπήρξε τεράστια, με τραγικές συνέπειες για τα αγροτοκτηνοτροφικά νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στην οποία αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της αντιλαϊκή πολιτικής -της ΚΑΠ της ΕΕ και της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων- τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών και τα ζωτικά αιτήματα των φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων και των εργαζομένων για αποκατάσταση των ζημιών, πραγματικές αποζημιώσεις και μέτρα ανακούφισής τους.

Η Επιτροπή δε δεσμεύεται σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια για τη διάθεση κονδυλίων από τα ευρωενωσιακά Ταμεία για την αποκατάσταση των καταστροφών και την ανακούφιση των πληγέντων και παραπέμπει τους πληγέντες να προσφύγουν στις καλένδες των ευρωενωσιακών γραφειοκρατικών μηχανισμών.
Στην πραγματικότητα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και η ΕΕ αφήνουν στην τύχη τους μαστιχοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους του νησιού, αρνούμενες να πάρουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αποζημίωσης και ανακούφισής τους από τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους, που στο πέρασμά της κατακαίει το βιος των εργαζομένων, της φτωχής αγροτιάς και των μικροεπαγγελματιών για να εκχωρήσει δάση, ορεινούς, όγκους, χερσαίες εκτάσεις, αιγιαλούς στα μονοπώλια.
Οι εργαζόμενοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι μικροί επαγγελματίες πρέπει να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ που τσακίζει τη ζωή τους.
Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συμβάλει στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων, την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους:
  • Για την άμεση κρατική αποζημίωση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, αγροτών, κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στις μικρομεσαίες αγροτοκτηνοτροφικές συνεταιριστικές μονάδες και τον τουρισμό.
  • Την απαλλαγή των πυρόπληκτων από τη φορολογία του 2011, τη διαγραφή των δανείων των πληγέντων από την Αγροτική και άλλες τράπεζες.
  • Να μην αλλάξει η χρήση γης στις πληγείσες περιοχές.
  • Να καταργηθούν οι αντιδασικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που προωθούν τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους, την ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.Την κρατική χρηματοδότηση προγράμματος άμεσης αναδάσωσης με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ώστε: α) στις μαστιχοπαραγωγές περιοχές να καθαριστούν τα καμένα και να δεντροφυτευτούν σχοίνοι και β) να αναδασωθούν οι καμένες εκτάσεις και να προστατευθούν τα δασικά οικοσυστήματα.
  • Για να διαφυλαχτεί η πολιτιστική κληρονομιά της Χίου και να γίνει η μετατροπή σε δημόσια περιουσία, των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.
  • Για τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Δασικής Διαχείρισης και Προστασίας, με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, καθώς και διαμόρφωσης Δασικού Κτηματολογίου από δημόσιες υπηρεσίες, για να αποτραπεί το ξεπούλημα στους ιδιώτες, να προστατευτούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, συνολικά το περιβάλλον.
Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: