Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Πληρώνουν το προσωπικό τους με ρύζι και φασόλια!


Της Κατερίνας Μηναδάκη


Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν να πληρωθούν κανονικά οι 52 εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Μεσαράς που επί 10 μήνες ζουν με προϊόντα που παίρνουν έναντι του μισθού τους από το σούπερ μάρκετ της Ένωσης αλλά πάντως ... χωρίς λεφτά. Φαίνεται όμως ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και σήμερα το πρωί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών εγκαταστάσεων της ΕΑΣΜ ενώ δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Πενήντα άνθρωποι βρίσκονται μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης και στο σούπερ μάρκετ, πάνω στον κεντρικό δρόμο των Μοιρών, έχουν αναρτήσει πανό, έχουν κλείσει τις υπηρεσίες και ενημερώνουν τους περαστικούς για τα αιτήματα τους. Γυναίκες και άνδρες κάθονται υπομονετικά στην άκρη του δρόμου περιμένοντας κάποιον να τους δώσει μία απάντηση για τους καθυστερημένους μισθούς και το αβέβαιο εργασιακό μέλλον τους.
Πιο συγκεκριμένα και όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων Αντώνης Αθουσάκης θα γίνει γενική συνέλευση και θα αποφασίσουμε για τη μορφή των κινητοποιήσεων μας, πάντως δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων πάντως τα προβλήματα στη μισθοδοσία ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2011 και έγιναν εξαιρετικά έντονα το Φεβρουάριο του 2012 ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση. Από τότε μέχρι σήμερα μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να εξαργυρώνουμε ένα μέρος του μισθού που δεν εισπράττουμε σε προϊόντα στο σούπερ μάρκετ της ένωσης όμως δεν έχουμε πια τη δυνατότητα να πληρώσουμε τα έξοδα στο σπίτι μας, τις βενζίνες μας, το φροντιστήριο των παιδιών μας ...βλέπετε δεν υπάρχει το σύστημα ανταλλαγής προϊόντων. Στις συναλλαγές χρειάζεται χρήμα. Πως θα ζήσουμε; Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις καθημερινές μας ανάγκες με τα προϊόντα που μας δίνουν έναντι του ποσού των 300 ευρώ. Κάναμε υπομονή αλλά η κατάσταση χειροτερεύει, δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη που τον βρήκαμε στο χώρο της κατάληψης, μπροστά στο σούπερ μάρκετ, στον κεντρικό δρόμο των Μοιρών, οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να συναντήσουν τη διοίκηση της ΕΑΣΜ αλλά αυτό δε στάθηκε εφικτό. Τελικά η συνάντηση έγινε με τον αντιπρόεδρο που τους είπε για κάποια χρήματα που ήταν μεν ... καθ οδόν αλλά που τελικά δεν αποδόθηκαν ποτέ και άρα δε δόθηκαν και στο προσωπικό.

Δε βλέπουμε ελπίδα. Είμαστε αρκετούς μισθούς πίσω και ο κόσμος περιμένει να πάρει τα λεφτά του. Αποχωρίσεις δε γίνονται από το προσωπικό και τώρα θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για την όλη κατάσταση που επικρατεί. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει και για το ρόλο της Ένωσης και πόσο καθοριστικός είναι. Η ΕΑΣΜ αποτελεί ένα ανάχωμα για τους καιροσκόπους, η λειτουργία της πρέπει να συνεχιστεί αλλά και εμείς δεν αντέχουμε άλλο ... ξεκαθάρισε ο πρόεδρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 52 εργαζόμενοι στηρίζουν τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΜ στην περιοχή των Καπαριανών, όπου είναι τα λάδια, το δημοπρατήριο με τα γεωργικά προϊόντα, τα γεωργικά εφόδια, τις ζωοτροφές, τα κεντρικά και τις εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι.

ΠΗΓΗ - WWW.PRISMANEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: