Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το αν είναι θέατρο οι διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης.

24/10/12 -ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

«Νομίζω ότι στρατηγικά τουλάχιστον με βάση τις δηλώσεις και των τριών κομμάτων δεν υπάρχουν διαφορές μεγάλες και αγεφύρωτες. Όταν λένε πάση θυσία στην ευρωζώνη, πάση θυσία στο ευρώ, μονόδρομος η ΕΕ κλπ. Κακά τα ψέμματα, για οποιοδήποτε κόμμα - όχι μόνο γι αυτά τα τρία -   θεωρείται μονόδρομος η ΕΕ, τα περιθώρια των ελιγμών είναι λίγα.
Από κει και πέρα ο καθένας σκέφτεται βεβαίως, δέχεται την πίεση του λαού, των εργαζομένων, τον αντίκτυπο της λαϊκής δυσαρέσκειας».
Παίζει ρόλο αυτό;
«Πώς δεν παίζει. Και προσπαθούνε, εν πάση περιπτώσει, κάπως να γίνουν πιο εύπεπτα τα μέτρα. Να δείξουν ότι κάτι με την πίεσή τους έγινε, κάτι πάρθηκε πίσω κλπ. Τώρα αν θα γίνει κανένα «ατύχημα» και πέσει η κυβέρνηση - δεν έχω πρόβλημα να πέσει η κυβέρνηση, δεν εννοώ ατύχημα για το λαό - μπορεί να έχεις και τέτοιες εξελίξεις, δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε. Επομένως θέλω να πω ότι η έννοια του θεάτρου είναι σχετική. Από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια στρατηγική και αυτή η στρατηγική δυστυχώς ακολουθείται και από άλλα κόμματα στην Ελλάδα, τα περιθώρια πίεσης στην ΕΕ και διαπραγμάτευσης είναι πάρα πολύ λίγα. Εδώ όμως, λοιπόν, είναι ένα θέατρο γιατί προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι με τη διαπραγμάτευση κάτι θα πετύχουν».
Δεν υπάρχει ουσιαστική διαπραγμάτευση εσείς λέτε; Είναι όλα προσυμφωνημένα;
«Δεν το λέω με αυτή την έννοια, είναι εντός των τειχών. Π.χ. η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι κατεύθυνση της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια, γιατί, κοιτάξτε να δείτε, οι νέες τεχνολογίες όπως εφαρμόζονται σήμερα στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και στο εμπόριο, στις υπηρεσίες κλπ δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεσαι την εργατική δύναμη με νέους τρόπους. Η κρίση επιτάχυνε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυτές οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα».

Πηγή : www.kke.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: