Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τι δεν είπαν τα ΜΜΕ για την κατάληψη του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών


Ελένη Μήτσου και Διονύσης Χριστόπουλος


«Καταδικαστέα και αναντίστοιχη με τις αξίες του λειτουργήματός τους» χαρακτήρισε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθήνας τη συμβολική κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας και του Α’ μαγειρείου του Βρεφοκομείου Αθηνών από τους εργαζόμενους και τους απολυμένους συμβασιούχους στα τέλη του Σεπτέμβρη.

«Άφησαν τα παιδάκια νηστικά» αναμετέδιδαν τα ΜΜΕ βρίσκοντας ευκαιρία για μια ακόμα φορά να ρίξουν χολή για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, του Δημοσίου, τους συνδικαλιστές κοκ.
Για το πραγματικό πρόβλημα των δημοτικών παιδικών σταθμών ούτε κουβέντα βέβαια…

«Η συμβολική κατάληψη στο Βρεφοκομείο έγινε ενάντια στη συρρίκνωση και την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται προς του δημότες, ενάντια στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου των παιδικών σταθμών καθώς και ενάντια στον εμπαιγμό των συμβασιούχων εργαζομένων από τη Δημοτική Αρχή»,

μας είπε ο Δημήτρης Καραβίδας, εργαζόμενος στο Βρεφοκομείο Αθηνών που συμμετείχε στην κατάληψη. Από τους 120 παιδικούς σταθμούς που υπήρχαν προ Μνημονίου, σήμερα έχουν μείνει 82 και η τάση είναι για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση.

«Το καλοκαίρι, ο κ. Καμίνης είχε δεσμευτεί ότι θα πάρει 5.500 παιδιά στους σταθμούς. Τελικά πήρε μόνο 4.000. Οι αιτήσεις ήταν 9.500 – ο αριθμός αυτός δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες στο Δήμο, οι οποίες βέβαια δεν καλύπτονται».

Το 1/3 των εργαζομένων του Βρεφοκομείου αποτελείται από συμβασιούχους οι οποίοι βλέπουν ο ένας μετά τον άλλο «την πόρτα της εξόδου».

Ο κ. Καμίνης τον πρώτο μήνα ανάληψης της θητείας του δήλωνε πως οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο και πως θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνουν στις θέσεις τους. Λίγους μήνες αργότερα όμως έκανε στροφή 180 μοιρών, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της κυβέρνησης και της Τρόικας που ζητούσαν απόλυση όλων των συμβασιούχων. Έτσι μόλις 272 συμβασιούχοι του Βρεφοκομείου πήραν αρνητική απόφαση από το δικαστήριο στα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για να παραμείνουν στις θέσεις τους(*), η Δημοτική Αρχή έσπευσε να τους απολύσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών στους σταθμούς.

«Η δημοτική αρχή είχε πει ότι θα στηρίξει τους 272 συμβασιούχους και ότι θα τους κρατούσε με 2μηνες συμβάσεις ακόμα και εάν το Πρωτοδικείο εξέδιδε αρνητική απόφαση. Ωστόσο μερικές μέρες μετά την δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου, τους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους. Ο κ Καμίνης μάλιστα δεν δίστασε να αποπέμψει από το ΔΣ του Βρεφοκομείου 2 μέλη της παράταξής του (Μ. Μουσσού και Ρ. Ντάκουρη) μόνο και μόνο γιατί επέμεναν ότι αν δεν παραμείνουν οι 272 συμβασιούχοι το Βρεφοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υπολειτουργίας».

Κατά τ' άλλα, ο «ευαίσθητος» κ. Καμίνης κατήγγειλε ότι η 24ωρη συμβολική κατάληψη δημιούργησε πρόβλημα στη σίτιση των παιδιών… Για τη «σίτιση» των 272 απολυμένων όμως δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία, ούτε βέβαια για το τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά όταν από το Βρεφοκομείο λείπουν 272 εργαζόμενοι.

«Για ποιες ευαισθησίες μιλάμε;»  μας λέει ο Δημήτρης. «Ο Καμίνης είναι ο πρώτος Δήμαρχος που σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τα ΜΑΤ στο Δημαρχείο για ”προστασία”. Όλα τα Δημοτικά Συμβούλια πραγματοποιούνται με την παρουσία των ΜΑΤ απέξω και δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να μπουν μέσα!

__________________________________
* Οι εργαζόμενοι με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την τελική δίκη που θα κρίνει σε νομικό επίπεδο αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται να μονιμοποιηθούν.

ΠΗΓΗ - ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: