Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου παραπέμπει σε μια κορυφαία στιγμή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. 



Η άρνηση του ελληνικού λαού να υποταχθεί στις ιταμές απαιτήσεις της φασιστικής Ιταλίας στάθηκε η απαρχή μιας ένδοξης εποποιίας που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία. Η ελληνική νίκη στον πόλεμο του 1940-41 έδωσε το μήνυμα σε όλο κόσμο ότι ο φασισμός δεν είναι αήττητος και αναπτέρωσε το ηθικό όλων όσων πολεμούσαν τότε τον χιτλεροφασισμό.
Η εποποιία του Σαράντα συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την Εθνική Αντίσταση των χρόνων 1941-1944, κύριος συντελεστής της οποίας ήταν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων, η πίστη τους στο δίκαιο του αγώνα τους, η προσήλωση τους στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ήταν οι αξίες που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τον ελληνικό λαό στο να μεγαλουργήσει στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ίδια ιδανικά καθοδηγούν και το δικό μας λαός στον αντικατοχικό του αγώνα.
Η Κύπρος είχε τη δική της συμβολή στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο. Χιλιάδες ήταν οι κύπριοι που στρατεύθηκαν εθελοντικά και πολέμησαν τον χιτλεροφασισμό, ανάμεσα τους και οι εθελοντές του ΑΚΕΛ, που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του Κόμματος.
Ο κυπριακός λαός τιμά και φέτος την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε συνθήκες κατοχής της μισής πατρίδας του από τα τουρκικά στρατεύματα. Η αδιάλλακτη πολιτική της Άγκυρας και η στρεψοδικία της τ/κυπριακής ηγεσίας δεν επέτρεψαν στη διαπραγματευτική διαδικασία να φτάσει σε θετικό αποτέλεσμα. Με την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδείχθηκε από τη μια η βούληση της ε/κυπριακής πλευράς για λύση και επανένωση και από την άλλη ότι την ευθύνη για τη διαιώνιση του Κυπριακού φέρει η τουρκική πλευρά.
Η αποτυχία επίτευξης λύσης δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει και περισσότερο να μας ξεστρατίζει από την ορθή γραμμή. Ούτε οι ερωτοτροπίες με την χαλαρή ομοσπονδία του κ. Αναστασιάδη, ούτε και οι ανέξοδες αντιομοσπονδιακές ρητορίες του κ. Λιλλήκα μπορούν να οδηγήσουν σε λύση. Αντίθετα αν επικρατήσουν θα οδηγήσουν με τον ένα ή τον άλλο δρόμο στην εδραίωση της διχοτόμησης. Μόνο η συνέπεια σε αρχές και η εμμονή σε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελούν ανάχωμα στην τουρκική πολιτική των δυο κρατών και δημιουργούν τις προοπτικές ορθής λύσης του Κυπριακού. Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο εκφραστής αυτής της συνεπούς, πατριωτικής  και συνάμα αποφασιστικής γραμμής αγώνα για λύση, απελευθέρωση, επανένωση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας.
Το Έπος του Σαράντα υπήρξε μια πρώτη μεγάλη νίκη κατά του φασισμού. Ο φασισμός, που προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων,  δυστυχώς και σήμερα σηκώνει κεφάλι εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Όσοι ανέχονται ή ακόμα και υποθάλπουν νεοφασιστικές οργανώσεις και φασίζουσες νοοτροπίες επειδή αυτό τους βολεύει στην αντιακελική και αντιομοσπονδιακή υστερία που καλλιεργούν, εγκληματούν ενάντια στην Κύπρο και τη δημοκρατία.
Το έπος του Σαράντα και της Εθνικής Αντίστασης στέλλει μήνυμα αντίστασης και στη δική μας εποχή. Αντίστασης όχι μόνο στην όποια αναβίωση του φασισμού, αλλά και ενάντια σε εκείνους που με αφορμή την οικονομική κρίση επιχειρούν σε παγκόσμιο επίπεδο να επελάσουν κατά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, να κατεδαφίσουν το όποιο κοινωνικό κράτος  και να επιβάλουν  μεσαιωνικές συνθήκες στις εργασιακές σχέσεις. Το ΑΚΕΛ συντάσσεται με το συνδικαλιστικό κίνημα και με τους λαούς του κόσμου ενάντια στο πισωγύρισμα της ιστορίας. Όπως τότε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι λαοί δεν επέτρεψαν στον φασισμό να επιβληθεί έτσι και τώρα μπορούν και πρέπει να ανακόψουν την επέλαση του μονοπωλιακού κεφαλαίου και όσων το εκφράζουν.
Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τους εθελοντές μαχητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τους αγωνιστές όλων των δημοκρατικών και αντιφασιστικών αγώνων του λαού μας. Συντάσσεται μαζί τους στην πάλη να μην παραγραφεί και να μην διαστρεβλωθεί η ιστορία αυτών των αγώνων.
Το ΑΚΕΛ απευθύνει επίσης θερμό χαιρετισμό στην ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται πολύ σκληρά και εύχεται με τους αγώνες του να ξεπεράσει τη σημερινή τραγική κατάσταση και να βαδίσει ξανά στον δρόμο της ευημερίας και της προόδου.


Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

Πηγή : ΑΚΕΛ

2 σχόλια:

Δημήτρης Ν. είπε...

Άλλωστε και το ΑΚΕΛ το παράδειγμα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ακολουθεί εδώ και κάμποσες δεκαετίες στη Κύπρο! Πολύ περισσότερο τώρα που είναι και κυβέρνηση.

Red Star είπε...

Ναι, αφού ως γνωστό η Κύπρος είναι Κομμουνιστικό νησί σαν την Κούβα ! :D