Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Βουλευτικές Εκλογές στην Ουκρανία, exit polls : Μεγάλη άνοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας από το 5% (2007) στο 12 % .Μπροστά αλλά με απώλειες το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Γινούκοβιτς.


Κοντά στο 12 % οι Κομμουνιστές στην Ουκρανία



Προηγείται στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών που στήθηκαν στην Ουκρανία το κυβερνών κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και φαίνεται πιθανή η διατήρηση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, βάσει της εικόνας που απορρέει από τα exit poll. Δυναμική εμφάνιση για τη συμμαχία της αντιπολίτευσης που πρόσκειται στην φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο.

Δύο exit poll που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες δίνουν στο Κόμμα Περιφερειών του Βίκτορ Γιανούκοβιτς ποσοστό μεταξύ 28 και 30,5%. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στο 24% ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που ενσωματώνει το κόμμα Πατρίδα της Γιούλια Τιμοσένκο.Ακολουθούν το κόμμα του διάσημου πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο με 15% των ψήφων, ο εθνικιστικός σχηματισμός Σβόμποντα με 12,3% και οι κομμουνιστές με 11,82%.Το κυβερνών κόμμα αναμένει ότι θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως δήλωσαν ηγετικά στελέχη του μετά το πέρας της ψηφοφορίας και τη δημοσιοποίηση των exit poll.Η εκλογική διαδικασία παρακολουθείται στενά από Δύση, καθώς εκφράζονται φόβοι για νοθεία.Η Γιούλια Τιμόσενκο έχει καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και θα ψηφίσει στη φυλακή Χαρκίφ, στην οποία κρατείται. Η υπόθεσή της έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ, η οποία θεωρεί τις εκλογές αυτές ως τεστ για τη χώρα.Η πρώην πρωθυπουργός, που εκτίει ποινή φυλάκισης και αυτήν την περίοδο νοσηλεύεται στην Κεντρική Κλινική του Χαρκόβου, ψήφισε στο δωμάτιό της στο νοσοκομείο.

Πηγή : www.in.gr -Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

Red Star είπε...

Υπάρχει και ένα exit poll Που δείχνει τους κομμουνιστές στο 13 % .Να δούμε στα επίσημα αποτελέσματα την επίδοση τους.Στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις ήταν κοντά στο 10 % και σαφέστατα θα είναι έκπληξη αν φτάσουν το 13 %.Μετά την πορτοκαλί επανάσταση που οι κομμουνιστές σχεδόν εξαφανίστηκαν με ποσοστά στο 3 % ,φαίνεται ότι επανέρχονται δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο της δεύτερης μεγαλύτερης πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

jorje7 είπε...

Ειναι αληθεια οτι εδω και μια δεκαετια περιπου τα ποσοστα του ΚΚ Ουκρανιας ειχαν μειωθει και κυμαινονταν στο 3-5,5%
Ωστοσο οργανωτικα παρεμεινε αρκετα ισχυρο με περισσοτερα απο 100.000 μελη.

Η ανοδος του ΚΚ δεν ταυτιζεται ακριβως με την πτωση του Κομματος των Περιοχων(αν και ειναι αληθεια οτι εχουν παρεμφερες ακροατηριο σε αρκετα ζητηματα, Ρωσσικη γλωσσα κλπ) και σε καποιο βαθμο ωφειλεται και στην μη καθοδο αλλων αριστερων κομματων(Προοδευτικο Σοσιαλιστικο κομμα κλπ). Σιγουρα η οργανωτικη ανοδος των τελευταιων ετων εχει παιξει ρολο επισης.

Τα πρωτα αποτελεσματα δειχνουν οτι θα εχει διψηφια ποσοστα συνολικα και σχεδον στο συνολο των περιφερειων(με τα υψηλοτερα να ερχονται απο το λιμανι της Σεβαστουπολης),πλην της δυτικης Ουκρανιας.

Δεν υπαρχει καμια περιπτωση να εχει διψηφια ποσοστα το φασιστικο κομμα της 'Ελευθεριας'...

Red Star είπε...

Τελικά σύντροφε jorje7 φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει το ΚΚ ακόμα και το 15% δείχνοντας μια δυναμική ανάλογη με αυτή που είχαν πριν το 2000 ! Οι επισημάνσεις σου είναι σωστές και βέβαια να πούμε πως η Δυτική Ουκρανία είναι "άλλη" χώρα πολιτικά σε σχέση με την Ανατολική Ουκρανία γιάυτό και οι Κομμουνιστές δεν έχουν απήχηση.Γράφω τώρα μια ανάρτηση ενημερωμένη με τα ποσοστά που βγάζουν οι κάλπες και όχι τα έξιτ πολλς