Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΕΤΟΝΙΑ :Μνημείο για τους φασίστες αστυνομικούς.


Την περασμένη Παρασκευή (14/09) στην πόλη Μπάουσκα της Λετονίας εγκαινιάστηκε μνημείο υπέρ των τριών αστυνομικών ταγμάτων (23, 319 και 322), που ανήκαν στη σύνθεση των λεγόμενων λετονικών λεγεώνων Waffen SS στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Latvian Waffen-SS Memorial Bauska


Είναι το πρώτο μνημείο στη Λετονία, που στήνεται για τους αστυνομικούς - δολοφόνους, που ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ντόπιων κατοίκων. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των τοπικών αρχών τα τρία αυτά τάγματα αστυνομικών μαζί με τα φασιστικά στρατεύματα μάχονταν το 1944 κοντά στην πόλη Μπάουσκα ενάντια στη «σοβιετική κατοχή».
Μάλιστα, στο μνημείο είναι χαραγμένη η ακόλουθη επιγραφή: «Στους υπερασπιστές της πόλης Μπάουσκα κατά της δεύτερης σοβιετικής κατοχής».
Στα εγκαίνια του μνημείου παραβρέθηκαν βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου καθώς και τα μέλη του εθνικιστικού κόμματος «Visu Latvijai!» που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Λετονίας.
Οπως σημείωσε ο Βλαντίμιρ Σιμιντέι, διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του ιδρύματος «Ιστορική μνήμη», σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών και λευκορώσικων αρχείων, τα δύο από τα τρία λετονικά τάγματα των αστυνομικών συμμετείχαν τα 1942 - 1944 στη γενοκτονία του άμαχου πληθυσμού στα εδάφη της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Ενώ το τρίτο (το 319) τάγμα από τον Νοέμβρη του 1943 έως το Μάρτιο του 1944 συμμετείχε σε μαζικές σφαγές του άμαχου πληθυσμού της περιοχής Πσκόφ, καθώς και στην εκτόπιση των γυναικών και των παιδιών στη Λετονία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Salaspils.
Η νέα αυτή πρόκληση των φασιστοειδών, που στη Λετονία εδώ και χρόνια συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, γίνεται στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, με στόχο την διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή :www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: