Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η Χρυσή Αυγή στο Ρέθυμνο ενάντια στην πανεπιστημιακή κοινότητα.


Ντόνα Λήτζου- Ρέθυμνο

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες έξαρσης της φασιστικής βίας στο Ρέθυμνο. Οι επιθέσεις κατά των μεταναστών αλλά και γενικά των αριστερών φοιτητών και μαθητών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Το πρωί της Τρίτης το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε με μαυρισμένους τοίχους από απειλητικά συνθήματα.
Τα συνθήματα στοχοποιούσαν αριστερούς φοιτητές και μετανάστες αλλά και εκπαιδευτικούς με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής από κάτω.

Και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής δεν έμειναν στα λόγια. Τα ξημερώματα της Πέμπτης το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι που βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου δέχτηκε εμπρηστική επίθεση. Μάλιστα ήταν η τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια και η δεύτερη μέσα σε μία βδομάδα.

Αντίδραση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα

Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων των Κοινωνικών Επιστημών, έβγαλε ανακοίνωση καταδικάζοντας τα γεγονότα και την Χρυσή Αυγή για την εμπρηστική επίθεση:
«Στο Ρέθυμνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες της εμφάνισης ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, τα οποία προπηλακίζουν αριστερούς μαθητές και φοιτητές στους δρόμους της πόλης, δίχως να λαμβάνεται κανένα μέτρο αντιμετώπισης και παρεμπόδισής τους. Αυτά τα περιστατικά επαναλήφθηκαν προχθές στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου με την αναγραφή φασιστικών συνθημάτων στους τοίχους όλων των Σχολών, συνθημάτων υπογεγραμμένων από την Τ.Ο Ρεθύμνου της Χρυσής Αυγής.

Από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων συνθημάτων προκύπτει ξεκάθαρα ότι η στόχευση της συγκεκριμένης συμμορίας συμπεριλαμβάνει πλέον και τους πανεπιστημιακούς που ενεργά υπερασπίζονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.
Δυστυχώς οι απειλές αυτές δεν περιορίστηκαν στο συμβολικό επίπεδο. Τις τελευταίες μέρες, οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, στο αυτοδιαχειριζόμενο φοιτητικό στέκι, δηλώνουν την κλιμάκωση της φασιστικής βίας στον ευαίσθητο χώρο του πανεπιστημίου με ανυπολόγιστες συνέπειες σχετικά με τις απαραίτητες συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας που εγγυώνται την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
 Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του Ρεθύμνου να στιγματίσουν και να καταδικάσουν τις φασιστικές προκλήσεις. Καλούμε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας να αναλάβουν άμεση δράση για την υπεράσπιση της ουσιαστικής δημοκρατίας και την άμεση καταδίκη της έρπουσας φασιστικής απειλής.»

Ανακοίνωση σχετικά με τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής στο Πανεπιστήμιο εξέδωσε και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τονίζουν ότι καλωσορίζουν όλους τους φοιτητές –έλληνες και αλλοδαπούς– και ότι κλείνουν την πόρτα στο φασισμό και το ρατσισμό.

Σε μία περίοδο όπου η Χρυσή Αυγή βγαίνει τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, και ανενόχλητοι αλωνίζουν δέρνοντας και τραμπουκίζοντας ανθρώπους που αρνούνται να τους δείξουν τα χαρτιά τους (πχ επεισόδια σε Ραφήνα και Μεσολόγγι) η μόνη λύση είναι η οργανωμένη πάλη όλης της κοινωνίας. Η απάντηση μας πρέπει να είναι η δημιουργία μαζικών αντιφασιστικών επιτροπών σε κάθε γειτονιά, χώρο εργασίας, πανεπιστήμιο και σχολείο.

Όπου οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν μαζικά, κατάφεραν να τρέψουν τους φασίστες σε φυγή (Χορτιάτης, Βιάννος, Αιγάλεω, Κυπαρισσία, κτλ). Μόνο μέσω μίας τέτοιας μαζικής δράσης θα μπορέσουμε να διαλύσουμε τις φασιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής.
 Σημειώσεις
http://www.xekinima.org/arthra/view/article/ekdilosi-mnimis-gia-to-olokaytoma-toy-xortiati-i-pr/http://tvxs.gr/news/topika-nea/dimos-biannoy-anepithymiti-i-xrysi-aygihttp://trifyliapress.blogspot.gr/2012/09/blog-post_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: