Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Εργοδοτικό έγκλημα σε κλωστοϋφαντουργία-Εκατοντάδες νεκροί στο Πακιστάν



Σε τραγωδία εξελίχθηκε η πυρκαγιά σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Καράτσι, η οποία εκδηλώθηκε προχτές το βράδυ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών χτες έφτανε τους 289 και αναμενόταν να αυξηθεί, καθώς οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν θύματα στα απομεινάρια του κτιρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να διαφύγουν εύκολα, καθώς στα τζάμια υπήρχαν κάγκελα, τα οποία έσπασαν για να διαφύγουν.

Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν στο υπόγειο του εργοστασίου, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της επαρχίας Σιντ, Ραούφ Σιντίκι, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη για «αμέλεια», τόσο για τα αίτια της πυρκαγιάς όσο και «γιατί δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου».
Η πυρκαγιά στο Καράτσι θεωρείται το χειρότερο εργατικό «ατύχημα», στην πραγματικότητα εργοδοτικό έγκλημα, των τελευταίων 10 ετών στο Πακιστάν, όπου εργατική νομοθεσία δεν υπάρχει, κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται και οι εργαζόμενοι έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι δουλεύουν σαν σκλάβοι, ακόμα και αλυσοδεμένοι, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους των εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις συχνές πυρκαγιές που οφείλονται σε κακή κατασκευή, αρκετά εργοστάσια καταρρέουν, παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, λόγω επίσης κακοτεχνιών.
Σε δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο υποδηματοποιίας στη Λαχώρη σκοτώθηκαν ακόμα 30 εργαζόμενοι, ενώ οι αρχές του Πακιστάν διέταξαν έρευνα και για αυτό το περιστατικό.
ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: