Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Εξηγήσεις για την Air Cia ζητά το ευρωκοινοβούλιο από δέκα χώρες και την Ελλάδα

Την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου επέλεξε το ευρωκοινοβούλιο για να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της συνενοχής πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο όργιο αυθαιρεσίας και κρατικής καταστολής που συνόδεψε τον λεγόμενο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

Υπερψηφίζοντας σχετική έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ελάν Φλοτρ, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καλεί δέκα χώρες (Φινλανδία, Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Πολωνία) να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα αεροσκάφη της CIA που πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο έδαφός τους μεταφέροντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κρατουμένους σε μυστικές φυλακές της υπηρεσίας.


Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται τι κανένα κράτος - μέλος της Ε.Ε., δεν έχει εκπληρώσει, μέχρι στιγμής, εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την προστασία, τη διατήρηση και τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποτροπή των παραβιάσεων των δικαιωμάτων αυτών, εξαιτίας των έκνομων δραστηριοτήτων της CIA στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι η μυστική κράτηση, που αποτελεί μορφή βίαιης εξαφάνισης, ενδέχεται να συνιστά, εφόσον διαπράττεται ευρέως ή συστηματικά, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε στις 15 Σεπτεμβρίου 2006 ότι "η ύπαρξη εγκαταστάσεων μυστικής κράτησης, όπου οι αιχμάλωτοι κρατούνται σε ένα νομικό κενό, δεν είναι σύννομη με τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία και το διεθνές ποινικό δίκαιο".

Στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται στοιχεία που ελήφθησαν από τις πολωνικές υπηρεσίες, τα οποία "παρέχουν βάσιμες αποδείξεις" ότι επτά αεροσκάφη που συνδέονται με τη CIA προσγειώθηκαν στην Πολωνία και, εξαιτίας αυτών των αποκαλύψεων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά πρώην προϊσταμένων υπηρεσιών πληροφοριών της Πολωνίας.

Σημειώνεται επίσης ότι οι πορτογαλικές αρχές δεν έχουν ακόμη παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον μεγάλο αριθμό στοιχείων που καταδεικνύουν ότι πολλές πτήσεις, που εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και από την προσωρινή επιτροπή, χρησίμευσαν για τις μεταφορές μεταξύ του Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Ντιέγκο Γκαρσία και των φυλακών του Γκουαντάναμο.

Με το ψήφισμα ζητείται η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής για την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσον αφορά το σχέδιο των παράνομων συλλήψεων και μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατική δράση, που μεταφέρθηκαν με καμουφλαρισμένα αεροσκάφη της CIA σε μυστικά κέντρα κράτησης, σε ευρωπαϊκές και μη χώρες και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: