Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας: Μετέτρεψε σε «ίχνη» το ραδιενεργό φορτίο του Μάνεση!

Δεν ήταν «ραδιενεργά» τα απόβλητα της «Χαλυβουργίας», που μετέφερε πλοίο, το οποίο οι Ιταλοί υποχρέωσαν να επιστρέψει στο λιμάνι του Βόλου πριν κάποιους μήνες, ενώ είχαν σταλεί σε εκεί ειδικευμένη επιχείρηση για την αποθήκευσή τους. Αυτό υποστηρίζει με επιστολή της προς τον Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Βόλου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και η επιστολή: «Σας ενημερώνουμε ότι η ΕΕΑΕ έχει διενεργήσει έλεγχο στο λιμάνι του Βόλου και δε διαπιστώθηκε η παραμικρή ραδιενεργός ρύπανση. Τα υλικά στα οποία αναφέρεστε δεν είναι καθ' ουδένα τρόπο "ραδιενεργά απόβλητα", απλώς ενδέχεται να περιέχουν ελάχιστα ίχνη ραδιενεργών στοιχείων, η παρουσία των οποίων δεν δημιουργεί κανένα ραδιολογικό πρόβλημα στον πληθυσμό. Η διακίνηση των εν λόγω υλικών είναι νομοθετικά και πρακτικά ελεγχόμενη, τόσο από την ΕΕΑΕ όσο και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των χωρών αποστολής ή/και παραλαβής».

Ανακοίνωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ υπενθυμίζει ότι για το φορτίο του πλοίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» «χτύπησε συναγερμό στην Ιταλία, μετρήθηκε με 3,4 μπεκερέλ ανά γραμμάριο
, γεγονός που έκανε τις ιταλικές αρχές να βάλουν το πλοίο σε καραντίνα, να απαγορεύσουν το ξεφόρτωμα και να το στείλουν πίσω στο Βόλο και το οποίο αναγορεύει ως μη επικίνδυνο».
Σημειώνει πως «στη σύσκεψη που κάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων γιατρών και άλλων επιστημονικών φορέων και με την εισήγηση του κ. Θεοφίλου, πυρηνικού φυσικού, διευθυντή ερευνών στο "Δημόκριτο" διευκρινίστηκαν τα εξής: Το Καίσιο 137 σε συγκεκριμένη θερμοκρασία μετατρέπεται σε αέριο, που σημαίνει ότι διαχέεται με μεγάλη ευκολία στην ατμόσφαιρα, μπορεί να την εισπνεύσει και μικρότερη ποσότητα να την καταπιεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Αρα δεν έχει τόσο σημασία η ραδιενέργεια που εκπέμπεται αν είναι 1,5 ή 3,5 ή 10 μπεκερέλ το γραμμάριο, μιας και βρίσκεται σε σκόνη που σημαίνει ότι είναι σίγουρο πως έχει εισέλθει σε ανθρώπους. Ενα μόνο μόριο Καισίου 137 στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να επηρεάσει 300 εκατομμύρια από μόρια του ανθρώπινου σώματος. Πάνω σε αυτά η ΕΕΑΕ και κάθε κρατική υπηρεσία δεν λένε κουβέντα. Στην απαίτηση που εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων να γίνουν άμεσα ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους στη "Χαλυβουργία" και στο λιμάνι ακολουθήθηκε η τακτική της σιγής ιχθύος από μεριάς των κρατικών υπηρεσιών. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο και ταυτόχρονα το πιο εφιαλτικό είναι: Μετά από 4 μήνες η ΕΕΑΕ να μη βρήκε τίποτε άλλο παρά μόνο "ίχνη ραδιενεργού υλικού", όπως ισχυρίζεται, επειδή το υλικό έχει ήδη διαχυθεί στην ατμόσφαιρα, βρίσκεται στο υπέδαφος, στη γη, στα πνευμόνια των εργαζομένων στη χαλυβουργία και στο λιμάνι, των κατοίκων στις γύρω περιοχές».

«Το επικίνδυνο φορτίο, μετά από 4 μήνες, παραμένει στο χώρο της "Χαλυβουργίας" στο Βελεστίνο, αδειάζει μέρα με τη μέρα στην ατμόσφαιρα το θανατηφόρο υλικό του», τονίζει η Γραμματεία και απαιτεί άμεσα: Να απομακρυνθεί με όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, το επικίνδυνο υλικό. Να πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους στη "Χαλυβουργία", στους εργαζόμενους στο λιμάνι και στους κατοίκους στην περιοχή δίπλα από το λιμάνι.

Πηγή: rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: