Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η σφαγή των μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική και οι ευθύνες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νότιας Αφρικής.Επίκαιρο σχόλιο του Red Star.

Πριν ξεστομίσω τις δικές μου απόψεις παραθέτω (αν και έχει αναρτηθεί και από άλλο μπλόγκερ στο kke4ever) την ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. για την σφαγή στο ορυχείο Μαρικάνα.

Το ΚΚΕ καταδικάζει το έγκλημα της μαζικής σφαγής που διέπραξαν αστυνομικές δυνάμεις της Ν. Αφρικής σε βάρος απεργών μεταλλωρύχων με αποτέλεσμα 35 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Οι πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα είναι τεράστιες και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Ν. Αφρικής και στις οικογένειες των απεργών.Πηγή : K.K.E 

Έχουν αναρτηθεί επίσης ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ εδώ και του ΚΚΕ (μ-λ) που μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

 Επί της ουσίας τώρα.
Το Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP)

συμμετέχει στην  κυβέρνηση μαζί με το πολιτικά κυρίαρχο κεντροαριστερό Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο (ANC)  και την Ένωση Νοτιοφρικανικών συνδικάτων (COSATU). Η πρώτη αντίδραση που ήρθε από τους κομμουνιστές ήταν από μια ανακοίνωση του SACP της Βορειοδυτικής επαρχίας.Μεταξύ άλλων ζητούν την σύλληψη 2 πρώην μελών του σωματείου (NUM) που ελέγχουν οι κομμουνιστές.Πρόκειται για τους Mathunjwa και Steve Kholekile που τους έδιωξαν από το NUM λόγω αναρχικής συμπεριφοράς.Τα 2 νυν στελέχη του νέου σωματείου που έχει το όνομα AMCU, κατηγορούνται ως υπεύθυνα για την σφαγή αφού υποκίνησαν "ελαφρά" οπλισμένους μεταλλωρύχου με μαχαίρια και λοστούς να αντιπαρατεθούν με τους πάνοπλους αστυνομικούς. 

Την απεργία διοργάνωναν και τα 2 σωματεία.Και από το  NUM αλλά και από ηγετικά στελέχη του AMCU υπήρχαν ανησυχίες  για έξαρση της βίας αφού ήδη είχαν πέσει νεκροί τις προηγούμενες μέρες αρκετοί εργάτες αλλά και 2 φύλακες σεκιούριτι.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ενώ αρχικά στον λόφο Maricana στο ορυχείο στον  είχαν συγκεντρωθεί οι απεργοί, αποχώρησαν οι περισσότεροι από αυτούς.Αυτοί που έμειναν έδειχαν αποφασισμένοι να πεθάνουν για τα δικαιώματα τους.Όταν η αστυνομία ζήτησε να πετάξουν τα όπλα τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αυτοί αρνήθηκαν.Οι πάνοπλοι αστυνομικοί τους έκαναν επίθεση με δακρυγόνα, και επί ένα τρίλεπτο τους γάζωσαν με αυτόματα όπλα.Άλλοι λένε πως η αστυνομία ξεκίνησε την επίθεση και οι εργάτες απαντούσαν με μολότοφ και πέτρες.Η αστυνομία βεβαίως υποστηρίζει πως δέχτηκε πρώτη επίθεση από τους εξαγριωμένους απεργούς.Η σφαγή ήταν δεδομένη σε αυτή την άνιση μάχη.Τουλάχιστον 36 εργάτες έπεσαν νεκροί και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η  αστυνομία βρήκε την αφορμή να δώσει αιματηρό τέλος σε αυτή την απεργία που κόστισε στην εταιρία Lomnin απώλειες περίπου του 2% της ετήσιας παραγωγής της.

Η βία ήταν παράλογη από την αστυνομία και μάλλον προσχεδιασμένη.

Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν.Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν.Και τα 2 συνδικάτα παρά τις επί μέρους διαφορές τους είχαν προειδοποιήσει όσους εργάτες απέμειναν στον λόφο ,να αποχωρήσουν, γιατί οι αστυνομικοί θα τους σκοτώσουν.Ο ηγέτης του AMCU Joseph Mathunjwa τον οποίο κατηγόρησε το NUM, κλαίγοντας (δείτε φώτο) εξήγησε ότι έκανε τα πάντα για να πείσει όσους είχαν απομείνει να αφοπλιστούν και να φύγουν.Με την σειρά του είπε πως οι πολλοί απεργοί ήταν απογοητευμένοι από τους συνδικαλιστές του NUM και τις διαπραγματεύσεις ποτ έκανε και για αυτό παρέμειναν στον λόφο.Παραδέχτηκε όμως πως αρκετοί απεργοί ανήκαν στο AMCU αλλά δεν μπορούσε να τους ελέγξει και να τους πείσει.Σίγουρα πρέπει να δούμε αν υπήρχαν προβοκάτορες ανάμεσα στους απεργούς όπως ισχυρίζεαται το NUΜ , που τους οδηγούσαν σε μια άνιση σύγκρουση και στον θάνατο.

Το μακελειό όμως της αστυνομίας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να στηριχτεί από τους συνδικαλιστές και το SACP.Η πολιτική ευθύνη είναι τεράστια και οι κομμουνιστές της Νότιας Αφρικής πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση και να αποχωρήσουν από την συγκυβέρνηση κάνοντας την αυτοκριτική τους. 

Οι φτωχοί εργάτες έδωσαν ακόμα μια φορά το αίμα τους για τους καπιταλιστές την στιγμή που στην κυβέρνηση υπήρχαν "αριστεροί" και κομμουνιστές.

Πότε θα πάρουν πια το μάθημα τους οι καπιταλιστές αλλά και όσοι Νοτιοαφρικάνοι του ANC κυρίως ανέβηκαν στην εξουσία μεά το Απαρτχάιντ και πήραν την θέση απλά των λευκών ;

Ως πότε πια θα συμβαίνει αυτό  ;


Red Star


Δεν υπάρχουν σχόλια: