Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Προστασία της ντόπιας παραγωγής στη Χίο.Καμιά αλλαγή χρήσης γης !


Αλέκα Παπαρήγα για την φωτιά στην Χίο

  •  Θεωρούμε εξαιρετικά προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ακόμη και αν πρόκειται για εμπρησμό, κάτι που είναι δυστυχώς και ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, δεν δικαιολογούνται τέτοιες τραγικές περικοπές στη στήριξη πυροπροστασίας - πυρασφάλειας για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της Ελλάδας και της Χίου
  • Κόλαση φωτιάς για πέμπτη μέρα στη Χίο. Καταστροφή των μαστιχοπαραγωγών με βάθος 15ετίας. Υπάρχουν σχέδια καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της γης που απαιτούν αλλαγή χρήσης γης. Σε μέρη που σήμερα καίγονται έχουν υποβάλλει διεκδικήσεις μεγάλες εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, για ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις.
  • Το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα: Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και του δασικού πλούτου της περιοχής, με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια. Καμιά αλλαγή χρήσης γης. Στήριξη 100% της εγχώριας παραγωγής του νησιού. Η παραγωγή της μαστίχας, βασικό έσοδο του νησιού, και η επεξεργασία της απασχολεί και άλλους εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Περισσότερα από 145.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Χίο. Η κατάσταση παραμένει τραγική για πέμπτη μέρα. Στάνες, μαστιχόδεντρα, μελίσσια, σπίτια καταστράφηκαν, με τις φλόγες χθες να καίνε στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα. Καλλιέργειες και περιουσίες που στήθηκαν με δάνεια από τις τράπεζες, γεγονός που σπρώχνει τους παραγωγούς στην απόγνωση. Χτες, εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές σε άλλες περιοχές, όπως Ζάκυνθο, Νεμέα, Μεσσηνία και αλλού.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που παραμένουν και επιχειρούν όλες αυτές τις μέρες, και δύο καναντέρ τα οποία μαζί με ελικόπτερα έκαναν ρίψεις νερού. Παράλληλα, στο νησί έφτασαν 20 εθελοντές και επτά πυροσβεστικά οχήματα από τη Σάμο για να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις. Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν για άλλη μια μέρα και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ συμμετέχοντας στην κατάσβεση.
Κι ενώ οι ευθύνες για την καταστροφή βαραίνουν την συγκυβέρνηση όπως και όλες τις προηγούμενες που με την πολιτική τους έχουν αφήσει με μεγάλες ελλείψεις τον τομέα της πρόληψης και της πυρόσβεσης, χτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για «ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών», συμπληρώνοντας: «έχω ζητήσει ήδη πέρα από τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών της, τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών». Και αυτό τη στιγμή που οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική είναι γνωστές εδώ και μήνες και με ευθύνη της συγκυβέρνησης δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός συμβασιούχων προσλήφθηκαν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Οι πυροσβέστες εδώ και μήνες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή την κατάσταση, χωρίς αποτέλεσμα. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στη Χίο, σε περιφέρεια και δήμο, είχαν ζητήσει έγκαιρα να συζητηθεί το θέμα των ελλείψεων και των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να παρθούν στα συμβούλια. Ωστόσο, δεν εισακούστηκαν.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας της Χίου «Πολίτης» στις 13 Αυγούστου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σμιθ, βρέθηκε για δύο μέρες στο νησί και κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Χίου Π. Λαμπρινούδη, «εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του τουρισμού από την Τουρκία με την έννοια του κινδύνου εισαγωγής εξτρεμιστικών ομάδων από τη γείτονα χώρα, το οποίο έχει άμεση συνάρτηση με το ρυθμό προσέλευσης και ελέγχου των επισκεπτών».

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: