Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

86 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΚ-ΑΚΕΛ


Το 15αύγουστο του 1926 πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Το συνέδριο αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που άρχισε από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 με τη συγκρότηση των πρώτων κομμουνιστικών πυρήνων. Η ανάπτυξη της εργατικής τάξης και οι ανάγκες της ταξικής πάλης από τη μια και η ζωογόνα επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης από την άλλη, οδήγησαν στην εμφάνιση του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος και στην Κύπρο.

Μέσα σε συνθήκες ουσιαστικής παρανομίας, στελέχη των κομμουνιστικών πυρήνων πραγματοποίησαν το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΚ, που αποτέλεσε ιστορικό σταθμό όχι μόνο για την πορεία και την εξέλιξη της Αριστεράς αλλά και στην νεώτερη ιστορία της Κύπρου. Το 1941 το ΚΚΚ παράδωσε τη σκυτάλη των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων της Αριστεράς στο Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού - ΑΚΕΛ.
Το ΚΚΚ – ΑΚΕΛ στα 86 χρόνια ζωής και δράσης του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στους αγώνες του Κυπριακού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και προκοπή. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση των εργαζομένων και των αγροτών ιδρύοντας συντεχνίες, εργατικές λέσχες και αγροτικούς συλλόγους. Συνέβαλε στην οργάνωση των αυτοεργοδοτουμένων και των μικρομεσαίων, των νέων, των γυναικών και των συνταξιούχων. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι κάθε πολιτική, κοινωνική και εργατική κατάκτηση στον τόπο μας είναι κύρια αποτέλεσμα των αγώνων και των θυσιών του Κ.Κ.Κ.– ΑΚΕΛ και του ευρύτερου κινήματος της Αριστεράς. Είναι γι’ αυτό το λόγο που από Κόμμα των μερικών δεκάδων ανθρώπων το 1926, το ΑΚΕΛ έγινε η μεγάλη, έγκυρη και σεβαστή πολιτική και κοινωνική δύναμη, που διαδραματίζει πρωτοπόρο και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος και της προοπτικής του τόπου και του λαού μας. Το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ με τους ταξικούς και πολιτικο-κοινωνικούς του αγώνες, με τους αγώνες του στον τομέα του πολιτισμού, την προσφορά και τις θυσίες του καθιερώθηκε ταυτόχρονα σε κόμμα όλων των Κυπρίων. Σφυρηλάτησε στην πράξη τη συνεργασία Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.
Το ΑΚΕΛ παραμένει πάντα πιστό στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου, του σοσιαλισμού και του διεθνισμού. Το ΑΚΕΛ παραμένει έπαλξη αγώνων για την σωτηρία της Κύπρου και προμαχώνας υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού και επέκτασης των λαϊκών κατακτήσεων. Το ΑΚΕΛ παραμένει ανειρήνευτος πολέμιος του εθνικισμού σοβινισμού, του σκοταδισμού και του φασισμού, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, του νεοφιλελευθερισμού και της συντήρησης.
Το ΑΚΕΛ, είτε βρίσκεται στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση, απόδειξε στην πράξη πως λειτουργεί πάντα με πατριωτισμό, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου, του λαού μας και των απλών ανθρώπων του μόχθου. Παλεύει με συνέπεια για την ενότητα στη βάση αρχών.
Είναι για αυτούς όλους τους λόγους που το ΑΚΕΛ έχει βαθιές ρίζες στον κυπριακό λαό και στην χώρα μας και κανένας δεν μπορεί να το ξεριζώσει από τη συνείδηση του λαού όσος αντιακελισμός, όση μισαλλοδοξία, όση λάσπη, διαστρέβλωση και δημαγωγία και αν επιστρατεύονται.
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες το ΑΚΕΛ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την κυβέρνηση του και δίδει μαζί τους τη μάχη για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της Κύπρου, για αντιμετώπιση μέσα από ένα κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της χρεοκοπίας του νεοφιλελευθερισμού και για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Δίδουμε την μάχη για επαναπροσέγγιση και κοινό ειρηνικό μέλλον με τους συμπατριώτες μας Τ/κύπριους.
Με την ευκαιρία των 86χρόνων το ΑΚΕΛ αποτίει φόρο τιμής στις χιλιάδες των λαϊκών αγωνιστών που με τους αγώνες και τις θυσίες τους, τον ιδρώτα και το αίμα τους άλλαξαν προς το καλύτερο την ζωή στην Κύπρο, στέριωσαν την ελευθερία και την δημοκρατία και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα καλύτερο αύριο.
Εκφράζουμε, τέλος, τις ευχαριστίες μας στον Κυπριακό λαό και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία το αγκαλιάζουν. Ανανεώνουμε τη δέσμευση, ότι το δικό μας αντίδωρο θα είναι νέοι αγώνες για την Κύπρο και το λαό μας, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: