Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Στο δυτικό Ειρηνικό διεξάγεται η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στον πλανήτη ,υπό την αιγίδα των Η.Π.Α. Στο στόχαστρο η Κίνα !


Μεγάλη άσκηση διεξάγεται στον Ειρηνικό ωκεανό
Εκτός από τους άμεσους συμμάχους των ΗΠΑ συμμετέχει και η Ρωσία


Στο δυτικό Ειρηνικό και συγκεκριμένα στη Χαβάη από τις 27 Ιούνη έως τις 3 Αυγούστου, διεξάγεται η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στον πλανήτη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Μία άσκηση στην οποία συμμετέχουν 42 πολεμικά πλοία, περιλαμβανομένου και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Nimitz» και όλης της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει, πυρηνοκίνητα υποβρύχια, 200 πολεμικά αεροσκάφη και 25.000 άντρες από τις 22 χώρες που συμμετέχουν.
Αυτές, εκτός από τις ΗΠΑ, είναι οι εξής: Αυστραλία, Καναδάς, Κολομβία, Γαλλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Περού, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκα, Βρετανία, Χιλή, Ρωσία και Φιλιππίνες λαμβάνουν μέρος στην άσκηση για πρώτη φορά, ενώ δεν προσκλήθηκε και ως εκ τούτου δε συμμετέχει η Κίνα, η οποία διεξήγαγε τη δική της άσκηση στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας, μία άσκηση που περιελάμβανε γυμνάσια με πραγματικά πυρά κοντά στις αμφιλεγόμενες νήσους στα σινο-ιαπωνικά σύνορα.

Η άσκηση RIMPAC, που γίνεται ανά δύο χρόνια, έχει «αναβαθμιστεί», και με τη διεύρυνσή της όσον αφορά τις συμμετοχές, αλλά έχει και ειδική σημασία αφού είναι η πρώτη που γίνεται μετά την υιοθέτηση του «νέου αμυντικού δόγματος των ΗΠΑ» για τη μετατόπιση του βάρους της «εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας» στην Ασία και τον Ειρηνικό.
Στο στόχαστρο η Κίνα
Επισήμως το βασικό σχεδιάγραμμα της άσκησης είναι οι τακτικές κοινής αντιμετώπισης της πειρατείας και της τρομοκρατίας, καθώς να διεξαγάγουν επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης.
Ωστόσο «ραχοκοκαλιά» της, σύμφωνα με το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Stratfor», είναι η διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων για την εκτίμηση του περιβάλλοντος ειδικά σε μια περιοχή, αυτή του Δυτικού Ειρηνικού, όπου δεν μπορούν να μεταφερθούν μεγάλες δυνάμεις του στρατού ξηράς, ενώ την ίδια στιγμή πολλά κράτη διαγκωνίζονται για τον έλεγχο ενός τεράστιου χώρου, όπου επίσης συνυπάρχουν και πολλά απομονωμένα νησιωτικά κράτη. Στην περιοχή είναι οι μεγαλύτεροι θαλάσσιοι οδοί του παγκόσμιου εμπορίου. Το βάρος συνεπώς μετακινείται στην Αεροπορία, το Ναυτικό και τις Ειδικές Δυνάμεις, όπου μπορούν να έχουν μεγάλη κινητικότητα και προσαρμοστικότητα σε εντελώς ξένα ή ακόμη και εχθρικά περιβάλλοντα.
Ενα πρόσθετο στοιχείο της άσκησης, που έχει «ειδικό βάρος» είναι η συμμετοχή της Ρωσίας -με το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο «Ναύαρχος Παντελέεφ», το δεξαμενόπλοιο «Μπορίς Μπουτόμα» και το διασωστικό ανοιχτής θάλασσας «Φότιι Κριλόφ», καθώς και τμήμα Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, «δείχνει ποιος έχει προτεραιότητα για τη Ρωσία στον Ειρηνικό, καθώς μέχρι σήμερα η Ρωσία αρνείτο τη συμμετοχή της, προσβλέποντας προς την Κίνα».


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: