Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Το φάντασμα του Μιλόσεβιτς πλανάται πάνω από την Σερβία - Επιστρέφει στην εξουσία το κόμμα του Σλόμπονταν



Στα χέρια των πρώην συμμάχων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιστρέφει η εξουσία της Σερβίας, για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Σερβίας. Την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην στενός συνεργάτης του Μιλόσεβιτς.
Έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση στο κοινοβούλιο, οι Σέρβοι βουλευτές έδωσαν, με 142 ψήφους υπέρ έναντι 72 κατά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντάτσιτς. Στα έδρανα της αντιπολίτευσης κάθονται πλέον οι πολιτικές δυνάμεις που ανέτρεψαν τον Μιλόσεβιτς το 2000.

Ο Ντάτσιτς θα ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών, των εθνικιστών του προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς και ενός μικρότερου κεντροδεξιού εταίρου, σε μία εξέλιξη που, σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές, ενδέχεται να επιβραδύνει τη σερβική πορεία προς την Ε.Ε. και να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.

Από το βήμα του Κοινοβουλίου ο Ντάτσιτς διαβεβαίωσε πάντως ότι η Σερβία δεν θα παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή πορεία της. "Η Σερβία προσφέρει χείρα συμφιλίωσης προς όλους. Ας μην ασχοληθούμε άλλο με το παρελθόν, ας ασχοληθούμε με το μέλλον" δήλωσε.

Η κυβέρνησή του κληρονομεί μία οικονομία που ολισθαίνει στην ύφεση, ένα ρυθμό ανεργίας 25,5% και έναν συρρικνούμενο, γηράσκοντα πληθυσμό που πασχίζει με μηνιαίες απολαβές κατά μέσο όρο ύψους 340 ευρώ, σημειώνει το Reuters. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, ο Ντάτσιτς υποσχέθηκε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής.

Τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας με στόχο να ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και για το ζήτημα του Κοσόβου ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί ό,τι υπεγράφη με την Πρίστινα στο πλαίσιο του διαλόγου που γίνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να συμμετάσχει στον διάλογο αυτό αλλά ουδέποτε θα αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του.

ΠΗΓΗ-WWW.AVGI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: