Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Βέροια - προκλητική αθώωση μελών της Χρυσής Αυγής!


Ειρήνη Παπαχρυσοστομίδου,
Νάουσσα



Αθωώθηκαν τα 7 από τα 8 μέλη της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) στη Βέροια, που κατηγορούνταν για επίθεση στο καφενείο του Γ. Βραχνή.

Συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου το πρωί, άτομα της Χ.Α. έκαναν διανομή προεκλογικού υλικού στους δρόμους της Βέροιας, όπου συνεπλάκησαν με ομάδα αντιεξουσιαστών. Η Χ.Α. επανήλθε το απόγευμα οργανωμένα και με διάθεση αντιποίνων. Στοχευμένα, επιτέθηκαν στο καφενείο του Γ. Βραχνή – που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πατέρας μέλους αντιεξουσιαστικής ομάδας – όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν άσχετοι θαμώνες (άντρες και γυναίκες). Αποτέλεσμα ήταν υλικές ζημιές και ο τραυματισμός ενός πελάτη.

Μετά από δυο αναβολές (δες εδώ: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/beroia-diki-melon-ki-ypopsifion-boyleyton-tis-xrysis-a/), το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιούνη, σε μια μαραθώνια δίκη, διάρκειας 13(!) ωρών.

Οι κατηγορίες σε βάρος των 7 χρυσαυγιτών αποσύρθηκαν, διότι η κατηγορία της απειλής και εξύβρισης, που αντιμετώπιζαν, δε διώκεται αυτεπάγγελτα και έπρεπε να καταβληθεί παράβολο 100€ από τους μηνυτές! Αυτό δε ζητήθηκε ποτέ από την αστυνομία, όταν έγινε η μήνυση!

Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν η ποινή 4μηνης φυλάκισης, με τριετή αναστολή, στο Χρυσαυγίτη που αναγνωρίστηκε και δικαζόταν για πρόκληση σωματικής βλάβης και ποινή 4 μηνών και 20 ημερών στο θύμα της επίθεσης, για εξύβριση!

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δε δέχτηκε κανένα πειστήριο από τη μεριά του θύματος σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε, όπως φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την κάμερα ασφαλείας της τράπεζας που βρίσκεται δίπλα στο καφενείο.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο, όλες αυτές τις ώρες, βρισκόταν αλληλέγγυος κόσμος, αντιεξουσιαστές, αντιφασίστες και εκπρόσωποι κομμάτων της αριστεράς. Μετά το αποτέλεσμα, οι φασίστες βγήκαν προκλητικά χαιρετώντας ναζιστικά και με διάθεση για τραμπουκισμούς.

Ένα δικαστήριο που εξισώνει εξ αρχής θύτη και θύμα και καταλήγει ουσιαστικά να τιμωρεί το θύμα, υποδεικνύει την πολιτική στάση που επιλέγει να κρατήσει η καινούρια κυβέρνηση. 

Το αποτέλεσμα επίσης δείχνει την έλλειψη μαζικού αντιφασιστικού κινήματος, που θα πίεζε το δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη και θα έκανε ξεκάθαρο στην κοινωνία το δολοφονικό ρόλο της συμμορίας της Χ.Α.

Το αποτέλεσμα της δίκης πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για το αντιφασιστικό κίνημα. Δείχνει ξεκάθαρα ότι μέρος της δικαστικής εξουσίας (όπως και της πολιτικής και της εκτελεστικής) προμοτάρει φανερά τους φασίστες, προωθώντας την ατιμωρησία τους. Οι φασίστες ξέρουν ότι έχουν την φανερή κάλυψη ενός μέρους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Στόχος μας πρέπει να είναι το χτίσιμο ενός μαζικού αντιφασιστικού κινήματος που θα βάλει φρένο στις επιθέσεις και τις παρακρατικές πρακτικές.

ΠΗΓΗ- WWW.XEKINIMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: