Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΟΥΓΓΑΡΙΑ -Νέο «επεισόδιο» στην αντικομμουνιστική εκστρατεία


Και ενώ οι αρχές αποκαθηλώνουν αγάλματα και μνημεία της σοσιαλιστικής περιόδου, έχουν ήδη αναρτήσει άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν, που πρωτοστάτησε στην ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας, τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες


Νέο αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετονομασία δρόμων, ινστιτούτων, κοινωνικών οργανώσεων, εταιρειών και οτιδήποτε θυμίζει τη σοσιαλιστική περίοδο προωθείται στην Ουγγαρία.
Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μπενς Στάγκελ, κόμματος το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τη φιλελεύθερη «Ενωση Πολιτών» (Fidesz), υποστήριξε πρόσφατα πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2013, καθώς υπάρχει αυξανόμενη απαίτηση εκ μέρους των πολιτών να αλλάξουν οι ονομασίες δρόμων, ιδρυμάτων που φέρουν τα ονόματα προσώπων που συνδέθηκαν με την «κομμουνιστική δικτατορία». Εσκεμμένα ωστόσο... ξέχασε να αναφέρει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στην 3η περιφέρεια (Obuda) της Βουδαπέστης, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκαν κατά της μετονομασίας 11 προτεινόμενων δρόμων.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η ολοκληρωτική ρήξη με την πολιτική πρακτική του «αυταρχισμού» απαιτεί την επιβολή περιορισμών στη χρήση τέτοιων ονομασιών που συνδέονται με τέτοιες ιδεολογίες, κόμματα, σύμβολα. Μάλιστα, για να μην είναι πολυδάπανη η προτεινόμενη αλλαγή που θα γίνεται με βάση αποφάσεις της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προτείνεται οι αρχές να απαλλάσσονται και από τα απαιτούμενα δικαστικά έξοδα. Εξάλλου, και στο παρελθόν είχαν συζητηθεί παρόμοιες ...προτάσεις, ωστόσο, το όλο ζήτημα «σκάλωνε» στα αυξανόμενα έξοδα που θα βάραιναν τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις.
Στα ίδια αντικομμουνιστικά πλαίσια μπαίνει ολοένα και πιο έντονα από τις κυρίαρχες δυνάμεις και η αποκαθήλωση του μοναδικού σοβιετικού μνημείου που έχει απομείνει από την πλατεία Ελευθερίας και η μεταφορά του στο λεγόμενο «Πάρκο Αγαλμάτων» όπου στην ιστοσελίδα αναγράφεται πως υπάρχουν «γιγάντια αγάλματα και φαντάσματα της κομμουνιστικής δικτατορίας». Πρόκειται για ένα αντικομμουνιστικό «πάρκο» με αγάλματα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Ντιμιτρόφ, καθώς και της ουγγρο-σοβιετικής φιλίας κλπ, που έχουν αφαιρεθεί από διάφορα σημεία της χώρας.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας που με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σημειώνει ότι οι υπηρέτες της εξουσίας συνεχίζουν το έργο της τρομοκράτησης. Αφού καθόρισαν με νόμο ότι τα σύμβολα του εργατικού κινήματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν εγκληματικό χαρακτήρα, τώρα λένε ότι το παραμικρό που σχετίζεται με το σοσιαλισμό πρέπει να απαγορευτεί...
Στο μεταξύ, στα μέσα του Ιούνη (13/6) οι βουλευτές του «Fidesz» και του εθνικιστικού «Κινήματος για μια καλύτερη Ουγγαρία» (Jobbik) πρότειναν νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των συντάξεων σε όσους «οι ενέργειες προ 1990 δεν ήταν συμβατές με τις δημοκρατικές αξίες». Το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση των παροχών αυτών για ανθρώπους που... «συμμετείχαν στη αποδόμηση της Δημοκρατίας την περίοδο 1945-1949, σε πράξεις αντιποίνων μετά την επανάσταση του 1956, που εργάστηκαν στις μυστικές υπηρεσίας την περίοδο 1948-1989 ή ήταν "ανάξιοι για τις ηγετικές τους θέσεις" στη δημόσια διοίκηση, στο κομμουνιστικό κόμμα, ή στη νεολαία».
Συνέχεια του αντικομμουνισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών
Ολες οι προαναφερόμενες ενέργειες και επιδιώξεις αποτελούν συνέχεια της αντικομμουνιστικής υστερίας που προωθεί κάθε κυβέρνηση στη χώρα, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ουγγρικής πλουτοκρατίας, ενθαρρυμένη από ανάλογες αντικομμουνιστικές εκστρατείες της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ηδη στην Ουγγαρία, μετά την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, έχει προχωρήσει η εξομοίωση των εγκλημάτων των Γερμανών φασιστών και το ολοκαύτωμα των Εβραίων με τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού», όπου ποινικοποιείται η διαφορετική εκτίμηση για τα ιστορικά γεγονότα, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης από 1 έως και 3 χρόνια σε όποιον τολμήσει δημόσια να αρνηθεί τα δήθεν «εγκλήματα» του κομμουνισμού.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πραγματική πρόκληση για την ίδια την ιστορική αλήθεια, αφού ταυτίζεται ο σοσιαλισμός με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, όταν είναι γνωστό ότι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές νικήθηκε ο φασισμός, ενώ χάρη στις ανυπολόγιστες θυσίες του Κόκκινου Στρατού και της ΕΣΣΔ απελευθερώθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη φυσική εξόντωση εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι, που απελευθερώθηκαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Από κοντά τα αντιλαϊκά μέτρα
Και φυσικά, μαζί με την όξυνση του αντικομμουνισμού, «χέρι χέρι» πηγαίνει και η πολιτική λιτότητας. Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία αποτέλεσε την πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΕ και την Κεντρική Τράπεζα για δάνειο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβρη του 2008, προς όφελος του κεφαλαίου. Από τότε μέχρι και σήμερα, ο ουγγρικός λαός πληρώνει ακριβά το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης, με κατάργηση συγκεκριμένων κατακτήσεων στους χώρους δουλειάς, περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών, με «πάγωμα» των μισθών του Δημοσίου, περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, απολύσεις χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια (όταν το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι μόλις τα 69,27 χρόνια και για τις γυναίκες τα 77,87 χρόνια), μείωση κατά 10% των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας, αύξηση των φόρων και δραστική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: