Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ -Χωρίς βαθιές αλλαγές δεν υπάρχει διέξοδος


Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο δήμο Τορομπίο, στην επαρχία Κάουκα, όπου ιθαγενείς της φυλής Νάσα απαίτησαν να φύγουν από τα εδάφη τους και ο στρατός και οι αντάρτες, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC-EP)(το αντάρτικο που έχει μια μακρά πορεία δράσης και πάνω από 40 χρόνια αντιπαλεύει την κρατική τρομοκρατία) προειδοποίησαν ότι ποτέ δε θα εγκαταλείψουν τα «όνειρά τους με μία ταπεινωτική παράδοση και αφοπλισμό» όσο δεν πραγματοποιηθεί μια βαθιά μετατροπή των συνθηκών αυτής της χώρας που θα επιτρέπουν την ειρήνη.

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος, παρόλο που οι αντάρτες αποδέχτηκαν το αίτημα των ιθαγενών και αποτραβήχτηκαν, έστειλε χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στην περιοχή, ενώ υποτίθεται ξεκίνησε και διάλογο με τους ιθαγενείς. Ωστόσο οι ιθαγενείς αρνήθηκαν να πάρουν μέρος την Παρασκευή, γιατί ενώ τους είχαν υποσχεθεί τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας, προσήλθαν οι υφυπουργοί. Πάντως ο διάλογος υποτίθεται ότι θα συνεχιστεί.
Οι FARC πάντως, σε μία δήλωσή τους στο Μπολιβαριανό Πρακτορείο Τύπου, τονίζουν ότι οι κάτοικοι της Κάουκα και μεγάλου μέρους της Κολομβίας έχουν δίκιο να απαιτούν να σταματήσει ο πόλεμος. Οι κάτοικοι ζητούν να τεθεί τέλος «στον πόλεμο των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών επιχειρήσεων, των βομβαρδισμών και πυροβολισμών, των κατ' οίκον ερευνών και των μαζικών συλλήψεων, στον πόλεμο των λεηλασιών και της περιθωριοποίησης».
Απαντώντας στην αντιδραστική κυβέρνηση του Σάντος, που κατηγορεί τις FARC ότι «διαταράσσουν τη ζωή των κατοίκων της παραπάνω περιοχής και γι' αυτό το λόγο επιμένει στη δίωξη των ανταρτών» σημειώνουν: «Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, είναι αυτοί (αστυνομία και στρατός) οι επιτιθέμενοι, αυτοί είναι οι κλέφτες και αυτοί είναι που χρησιμοποιούν αδιάκριτα τη βία» και υπογραμμίζεται ότι οι ιθαγενείς και οι αγρότες υπήρξαν θύματα της κυβερνητικής βίας. Αντίθετα σημειώνουν: «Οι αντάρτες προειδοποίησαν ότι η παραδεισένια εικόνα της Κολομβίας δεν παύει να είναι μια δημιουργία των ΜΜΕ εικονικής πραγματικότητας, που εφευρέθηκε για να προσελκύσει τα πολυεθνικά επενδυτικά κεφάλαια σε μια εποχή που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση. Ο στόχος αυτής της εικόνας είναι να πλουτίσει μία προνομιούχα τοπική ελίτ σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας. Για τις FARC, η όξυνση των αντιλαϊκών πολιτικών και η πλήρης ισχύς των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου, όπως το πρόσφατο με τις ΗΠΑ, δεν θα αντισταθμίσουν την καταστροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του λαού».
«Η πραγματική Κολομβία είναι μία χώρα που κυβερνιέται από τις επιταγές των πολυμερών πιστωτικών ιδρυμάτων, με ένα μοντέλο οικονομίας πλήρως στην υπηρεσία του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου» διαβεβαιώνει η αντάρτικη οργάνωση.Υπογραμμίζει ακόμα ότι η Κολομβία «αγωνίζεται εν μέσω του δράματος της οικονομικής, θεσμικής και πολιτικής της κατάρρευσης , δεμένη χειροπόδαρα από μία εντυπωσιακή στρατιωτική, παραστρατιωτική και αστυνομική μηχανή, στην οποία προστίθεται η πιο κραυγαλέα επικοινωνιακή εκτροπή, που επιδιώκει να συγκαλύψει τη σοβαρότητα του τι συμβαίνει».
Στη δήλωσή τους οι αντάρτες υπενθυμίζουν ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις πούλησαν την ιδέα της ήττας της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών, που πέτυχε υποτίθεται με το «Σχέδιο Κολομβία» και τώρα αποκαλύπτεται η «σκανδαλώδης αλήθεια». «Το μόνο που κατάφεραν ήταν μία διαδοχική ανταλλαγή πυρών μεταξύ των διαφόρων ναρκεμπόρων, τη στιγμή που η αστυνομία εμφανίζεται αναμεμειγμένη, στο υψηλότερο ιεραρχικό επίπεδο, με το ναρκο-παραστρατιωτικό δίκτυο».
Και προσθέτουν με έμφαση: «Η Ουάσιγκτον ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να θέσει τέλος στο εμπόριο ναρκωτικών, αλλά να το χρησιμοποιήσει ως πρόφαση για τις πολιτικές της επεμβάσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν με έμφαση, το αντάρτικο θα παραμείνει παρόν, μαχητικό και ανίκητο, ιδιαίτερα όπου είναι πλήρης η στρατιωτικοποίηση εκ μέρους του κράτους.
Μόνο μία βαθιά αλλαγή των σημερινών συνθηκών στην Κολομβία μπορεί να διευκολύνει και να εγγυηθεί την ειρήνη, μία αλλαγή με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα.
«Οποιοι και αν είναι οι δρόμοι που η μοίρα θα προσφέρει στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Κολομβίας, τόσο ανανεωμένη και υπολανθάνουσα σήμερα, οι FARC-EP θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό του λαού μας. Και θα νικήσουμε μαζί του, το ορκιζόμαστε» καταλήγει η δήλωση των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας.

ΠΗΓΗ-ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γ. Καρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: