Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΤΡΟΙΚΑ: ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙΟΥ (390 ΕΥΡΩ) ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ!


Σημερινά δημοσιεύματα ιστοσελίδων κάνουν λόγο για πρόθεση των εκπροσώπων της τρόικα να ζητήσουν περαιτέρω μείωση των κατώτατων μισθών στα επίπεδα των 450 ευρώ μικτά, ήτοι 390 ευρώ «καθαρά» ...
Θυμίζουμε ότι μετά τις περικοπές του προηγούμενου Μνημονίου, ο κατώτατος μισθός κατέβηκε στο ήδη απαράδεκτο και απάνθρωπο ποσό των 580 ευρώ μεικτά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και κοινωνικά επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας.

Εφόσον επαληθευτούν οι διαρροές του Υπουργείου Εργασίας, με δεδομένη και διαπιστωμένη την απουσία της όποιας διαπραγματευτικής διάθεσης από πλευράς της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι της χώρας θα βρεθούν μπροστά στην νέα κατακρεούργηση των μισθών τους που θα αγγίζει πλέον τα επίπεδα χαρτζιλικιού!
Ουσιαστικά θα πρόκειται για την εκπλήρωση του διακηρυγμένου στόχου της τρόικας (βλ. εδώ κιεδώ) οι μισθοί να κατακρημνιστούν στα ισχνά επίπεδα των μισθών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Εσθονία, έτσι ώστε να καταστεί η χωρα μας ''ανταγωνιστικότερη'' σε σχέση με γειτονικές χώρες και άλλες νότιες ευρωπαϊκές οικονομίες !
Η Κομισιόν, ήδη από τον Μάρτιο, στην Έκθεσή της για το δεύτερο πρόγραμμα «στήριξης» (κατεδάφισης για να είμαστε τουλάχιστον ακριβείς) της χώρας σημείωνε ο ότι «Τα τελευταία χρόνια, οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, σε σύγκριση με τους δείκτες ευημερίας, όπως με το μέσο μισθό ή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι επίσης ονομαστικά υψηλότερος σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της χώρας, κυρίως γειτονικές χώρες και άλλες νότιες ευρωπαϊκές οικονομίες». Βλ. Βουλγαρία (123 ευρώ), Εσθονία (278 ευρώ), Ρουμανία (158 ευρώ), Τσεχία (324) κλπ. Για το λόγο αυτό πρότειναν από τότε να ακολουθήσει νέο κύμα νομοθετικών παρεμβάσεων για περεταίρω μειώσεις στους μισθούς.
Και βέβαια, η απαράδεκτη μείωση του κατώτατου μισθού θα θεσμοθετηθεί με κυβερνητική απόφαση, μέσω πράξης υπουργικού συμβουλίου, παρακάμπτοντας τη διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, όπως έγινε και την τελευταία φορά από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Οι «νέοι» κυβερνητικοί εταίροι έρχονται ουσιαστικά να ολοκληρώσουν το έργο της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης και συγκυβέρνησης. Οι αντισυνταγματικές και αντεργατικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με την εξοντωτική φοροεπιδρομή- οδηγούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην εξαθλίωση και στα όρια της επιβίωσης.
Απέναντι στο νέο αυτό μαύρο μέτωπο και στον ανελέητο ταξικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει,  πρέπει να οργανωθούν, στην πλατύτερη δυνατή κοινωνική και λαϊκή συσπείρωση, οι αντιστάσεις και οι αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων με στόχο την ανατροπή των εκφραστών του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: