Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ -Αιματηρές συγκρούσεις αγροτών και αστυνομίας




Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και αρχών ασφαλείας έχουν ξεσπάσει από την Παρασκευή στην περιοχή της Κουρουγκουάτι της Παραγουάης και ολόκληρη η επαρχία έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από απόφαση του Κογκρέσου, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Φερνάντο Λούγκο δηλώνει ότι επιθυμεί ειρηνική επίλυση της διένεξης.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε μετά την πραγματική μάχη που εξελίχθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκδίωξη αγροτών από έκταση που είχαν καταλάβει, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 9 αγρότες και 8 αστυνομικοί, ενώ ακόμη 27 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Η επιχείρηση για την έξωση των αγροτών στην Κουρουγκουάτι, στην περιφέρεια της Κανιντεγιού κοντά στα σύνορα της Παραγουάης με τη Βραζιλία αφορά έκταση περίπου 25.000 εκταρίων που ανήκει στον πρώην γερουσιαστή του Κόμματος Κολοράντο, Μπίας Ρικέλμε, και που κατά αγρότες είναι δημόσια γη, που έχει υφαρπαγεί από το Ρικέλμε με εντελώς παράνομες ενέργειες.
Για την επίλυση της κρίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει επιτροπή για διαβουλεύσεις με επικεφαλής τον επικεφαλής του προεδρικού Συμβουλίου Μιγκέλ Λόπες και την υπουργό Υγείας Εσπεράνσα Μαρτίνες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια που έχουν υποστεί αγρότες που συνελήφθησαν.
Η έκρυθμη κατάσταση στην Κουρουγκουάτι, δεν είναι εξαίρεση ούτε ήταν κεραυνός «εν' αιθρία» καθώς, παρά τις δεσμεύσεις του ο Πρόεδρος Φερνάντο Λούγο δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αναδιανομής γης, πρόβλημα κρίσιμο στην Παραγουάη, όπου το 80% της γης ανήκει στο 20% του πληθυσμού και μεγαλοτσιφλικάδες. Την ίδια στιγμή οι αγρότες αλλά και οι ιθαγένικες φυλές Γουαρανί, όπως οι Αγιορέο στο δάσος Τσακό, βρίσκονται υπό διωγμό, εξαιτίας της παράνομης αλόγιστης δράσης βραζιλιάνικων κατά κύριο λόγο εταιρειών. Βραζιλιάνικες εταιρείες όπως River Plate S.A. and BBC S.A που επανειλημμένως έχουν καταγγελθεί ότι εκχερσώνουν παράνομα εκτάσεις.




ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: