Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΒΟΛΙΒΙΑ :«Σενάριο πραξικοπήματος» σε εξέλιξη;


Ονδούρα-Παραγουάη ... και τώρα Βολιβία ;

«Απόπειρα πραξικοπήματος» χαρακτήρισε η κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες τη στάση των αστυνομικών (ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη), κυρίως χαμηλόβαθμων, η οποία παρά τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και του συνδικάτου των αστυνομικών συνεχίστηκε χτες για πέμπτη μέρα. Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν για «προδοσία» τη συνδικαλιστική τους ηγεσία, ενώ σύμφωνα με το «Bolpress» οι αστυνομικοί που έχουν στασιάσει, χτες προχώρησαν και σε καταστολή της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μουρίγιο από λαϊκές οργανώσεις, συγκέντρωσης στήριξης της κυβέρνησης Μοράλες!

Την Κυριακή το συνδικάτο των αστυνομικών και η κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία όπου περιλαμβάνει εκτός των άλλων και αύξηση των αποδοχών τους κατά 220 μπολιβιάνος (32 δολάρια) σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι απεργοί αστυνομικοί δηλώνουν ότι εμμένουν στην απαίτηση για κατώτατο μισθό 2.000 μπολιβιάνος (περίπου 287 δολάρια, αύξηση 70% από το σημερινό που είναι 195), να συνταξιοδοτούνται με βάση τον ανώτατο μισθό τους και να ανακληθεί ένας νόμος που τους απαγορεύει να διαδηλώνουν.
Ο στρατός, που είχε αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης με εντολή του προέδρου Μοράλες, έχει επιστρέψει στους στρατώνες από την Κυριακή το πρωί, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Επικοινωνίας Αμάντα Νταβίλα σε συνέντευξή της στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Erbol» κάνει λόγο για «σενάριο πραξικοπήματος», αναφερόμενη στις ταραχές, τις επιθέσεις και τα επεισόδια και τονίζοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι οι απεργοί αστυνομικοί μεταφέρουν όπλα «στις πόλεις Κοτσαμπάμπα και Ταρίχα», στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Βολιβίας.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: