Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Τις θέσεις της Τουρκίας προσεγγίζει ο ΔΗΣΥ.


Αντιδράσεις για τον ρόλο Αναστασιάδη και τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου

Το ρόλο του στο Κυπριακό φαίνεται ότι αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επί της ουσίας υπονομεύει τη διαδικασία, πραγματοποιώντας επαφές στις Βρυξέλλες και ζητώντας ανάληψη ενεργού ρόλου της ΕΕ στο Κυπριακό. Ο Ν. Αναστασιάδης, υπέρμαχος του «σχεδίου Ανάν», υποστήριξε ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό λέγοντας ότι «η πολιτική του κυπριακής ιδιοκτησίας διαλόγου έχει χρεοκοπήσει και γι' αυτό θα πρέπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να βρεθεί και η Τουρκία, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του Ν. Αναστασιάδη αποτελούν παραλλαγή της πρότασης της Τουρκίας για πενταμερή, τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση απορρίπτεται από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και διευκολύνει την Τουρκία, που προσπαθεί αγωνιωδώς να πείσει ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δε δέχεται αλλαγή της διαδικασίας.

Αντιδράσεις προκαλούν επίσης και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολού», ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία και στο Κυπριακό. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος «πλήττει την ίδια την Κύπρο και τις προσπάθειές της στη διεθνή αρένα», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας «να τοποθετείται και να συμπεριφέρεται ως ένας μεγαλοεπιχειρηματίας ο οποίος πρώτιστα νοιάζεται για τα κέρδη του, απευθυνόμενος μάλιστα στην τουρκική κοινή γνώμη».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: