Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η ανεργία διαλύει Ελλάδα και Ευρώπη

Τετρακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη σχετική τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε. Το ίδιο διάστημα χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας στην Ισπανία, 210.000 θέσεις στην Πορτογαλία και 180.000 θέσεις στην Ιταλία. Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου και ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.
 Τα στοιχεία αυτά, που, λόγω των τυπικών κριτηρίων με τα οποία έχουν συλλεχθεί, όσο μαύρα κι αν είναι, δεν αρκούν για να περιγράψουν την πραγματικότητα της ανεργίας, η οποία καμουφλάρεται με διάφορους τρόπους μέτρησης και με την ανάδειξη των μορφών υποαπασχόλησης σε πραγματική εργασία. 
Σε συνθήκες κρίσης και μεγάλης τυπικής ανεργίας είναι απολύτως προφανές ότι η υποαπασχόληση οδηγεί και σε συνθήκες υποαμοιβής τέτοιες που ισοδυναμούν με ανεργία. Τα στοιχεία τα οποία δείχνουν μείωση σχεδόν κατά 25% στις αμοιβές των “κανονικών” μισθωτών δίνουν το μέτρο και για τις μειώσεις στις άτυπες, μαύρες, γκρίζες, παράτυπες μορφές απασχόλησης. Σύμφωνα με την έκθεση το 68% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η αύξηση ανεργίας σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δείχνει επίσης ότι η λύση της μετανάστευσης -για την οποία κατά την έκθεση της Κομισιόν είναι έτοιμο το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών- δεν αποτελεί λύση, καθώς η προσφορά υπερβαίνει την αναιμική ζήτηση εργατικών χεριών ακόμη και στις χώρες που δεν έχουν πληγεί από την κρίση.

Έτσι η διασαφήνιση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά, τους μισθούς, τη μετενέργεια κ.λπ. θα τεθούν σε δεύτερη ή σε τρίτη φάση συνιστά στην πραγματικότητα λευκή πετσέτα, αφού πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως δεν θα υπάρχουν και... εργαζόμενοι. Στο τέλος δηλαδή, αντί να μετράμε τους άνεργους, θα μετράμε τους εργαζόμενους...

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: