Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ - Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων της Αττικής

Αυτή την περίοδο χιλιάδες νέοι γονείς αναζητούν θέση για τα παιδιά τους στους Παιδικούς σταθμούς των Δήμων της Αττικής.Πολλοί από αυτούς θα βρεθούν αποκλεισμένοι. Πληθαίνουν οι Δήμοι στη Αττική που ανακοινώνουν το κλείσιμο παιδικών σταθμών. Από το Πέραμα μέχρι την Φιλαδέλφεια, από την Δάφνη μέχρι το Μαρκόπουλο και την Αθήνα οι ήδη ισχνές δημόσιες υποδομές για τα νήπια και τα βρέφη συρρικνώνονται επικίνδυνα.
Η άνεργη μάνα, η ανασφάλιστη, αποκλείεται κι απ' αυτή τη δυνατότητα της αίτησης, αφού οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν όχι με βάση τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας άλλα με βάση την βεβαίωση εργασίας και το ένσημο.
Η οικογένεια του μικρέμπορου, του βιοτέχνη αποκλείεται, γιατί η γυναίκα αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά να κρατηθεί το μαγαζί που το τσακίζει η αναδουλειά και η κρίση, η μετανάστρια μάνα παρότι «νόμιμη» βρίσκει την πόρτα κλειστή αφού την τρώει η μαύρη εργασία και η ανεργία. Η νεαρή μάνα που έχει ακόμη ένα μεροκάματο θα διαγκωνιστεί για μια θέση για το παιδί της με βάση το περσινό εισόδημα της οικογένειας, που σήμερα δεν υπάρχει και η οικογένεια που τελικά θα τα καταφέρει θα επιβαρυνθεί με τα τροφεία του παιδικού σταθμού.

Μέσα στο κυκεώνα της ανέχειας και της ανεργίας , η νεαρή λαϊκή οικογένεια παλεύει να κρατηθεί, να διασφαλίσει την ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών της . Την ίδια ώρα το δίκτυο των παιδικών-βρεφικών σταθμών αδυνατίζει και δίνει στήριξη σε όλο και λιγότερες οικογένειες και παιδιά.
Η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από το κράτος στερεύει και συναντιέται με την χρόνια ανυπαρξία κτιριακών υποδομών και την υποστελέχωση σε προσωπικό.Επικυρώνεται έτσι η στρατηγική επιλογή του κράτους και των δυνάμεων του «ευρωμονόδρομου» που το υπηρετούν, να δοθεί το τελικό χτύπημα στις όποιες δημόσιες κοινωνικές υποδομές έχουν απομείνει και να υποκατασταθούν από ένα ακόμη πιο υποβαθμισμένο δίχτυ προστασίας που και αυτό θα παραδοθεί στους κερδοσκόπους.
Οι εναπομείναντες σήμερα εν λειτουργία παιδικοί σταθμοί στους δήμους της Αττικής όλο και περισσότερο στηρίζουν την χρηματοδότηση τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
Μεγάλη είναι η ευθύνη των δημοτικών αρχών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ που από χρόνια συνέδραμαν σε αυτή την καταστροφική πορεία. Σιγοντάρισαν τις κυβερνήσεις ώστε να χτυπηθούν βασικές κοινωνικές υποδομές, την επιχειρηματική - ανταποδοτική λειτουργία, γονάτισαν με χαράτσια την οικογένεια.
Η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Αττικής που την συναποτελούν οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για την διακηρυγμένη χρεοκοπία των δήμων, για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο δίκτυο φροντίδας του παιδιού και της οικογένειας. Συμπρωταγωνιστεί στην αντικατάσταση των δημόσιων κοινωνικών υποδομών από τα λεγόμενα δίκτυα της «αλληλέγγυας οικονομίας και της φιλανθρωπίας» που επικυρώνουν την μόνιμη εξαθλίωση του λαού.
Η Κ.Ο Αττικής του ΚΚΕ καλεί τη λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα στους τόπους δουλειάς και την γειτονιά, τώρα, χωρίς καμία αναμονή, να αντιπαρατεθεί και να αποτρέψει αυτή την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ζωή και τις ανάγκες των παιδιών της.
Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία για όλους. Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που σε σειρά δήμων έχει καταργηθεί ή απειλείται με κατάργηση καθώς και η ποιότητα του διαιτολογίου. Nα μπουν σε προτεραιότητα επιλογής και φροντίδας τα παιδιά του άνεργου νοικοκυριού γιατί κινδυνεύουν!
  • Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στους δήμους. Nα γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής που παραμένει στα χαρτιά παρ' ότι νομοθετημένη και θα μπορούσε να αποσυμπιέσει στους παιδικούς σταθμούς.
  • Να παρθούν άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Με άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση γι' αυτό το σκοπό και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτηρίων για τις διευρυμένες ανάγκες που εμφανίζονται σήμερα και που θα οξύνονται το επόμενο διάστημα.
  • Να μπουν μπροστά όλες οι διαδικασίες για ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, με έμφαση και προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές των δήμων της Αττικής.
  • Να ενταχτούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα ξεκοκαλίζουν, μέσω των Δήμων και Περιφέρειας, εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρίες ανεβάζοντας στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς , να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο οι αιτήσεις των Δήμων για προσωπικό που σκόπιμα χρονίζουν.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τον λαό της Αθήνας να μην υποτάξουν τις ανάγκες των παιδιών τους και την ζωή τους στον τρόμο της χρεοκοπίας του κράτους που σκόπιμα διοχετεύει η συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας και η Ε.Ε. Τα κρατικά ταμεία δεν τα χρεοκόπησαν οι ανάγκες του λαού αλλά οι φοροαπαλλαγές και τα χρηματοδοτικά πακέτα της ολιγαρχίας. Να τραβήξουν μπροστά, να οργανώσουν την αντεπίθεση τους.
Να σταθεί όρθια η φτωχολογιά της Αττικής, απέναντι στο μαύρο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής, που θέλει να εμφανίσει το μετανάστη και το παιδί του ως αίτιο για το τσάκισμα της ζωής της. Οι αντιδραστικές κραυγές τους βγαίνουν από την καρδιά του κόσμου που υπηρετούν. Του κόσμου της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης, του κόσμου των καπιταλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: