Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αποφασιστικά στις νέες μάχες.Άνοδος της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.


H άνοδος των ψηφοδελτίων που στηρίζει η ΚΝΕ στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές είναι ένα θετικό κι ελπιδοφόρο μήνυμα.


Διαβάζοντας κανείς το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών πρέπει να συνυπολογίσει την περίοδο και το κλίμα μέσα στο οποίο έγιναν. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάη και μέσα στο κλίμα των παραπλανητικών διαξιφισμών των διερευνητικών εντολών, οι φοιτητές και οι σπουδαστές όδευσαν προς τις κάλπες με παλιά και νέα διλήμματα εκβιασμού και χειραγώγησης νεανικών συνειδήσεων. Και παράλληλα με τους εκβιασμούς, την καλλιέργεια αυταπατών και τα ψευτοεπιχειρήματα που κυριαρχούσαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, δρούσαν κανονικά και οι γνωστοί παλιοί μηχανισμοί εντός των σχολών (από τα ίδια τα κηρύγματα υποταγής στα μαθήματα, μέχρι το δίκτυο διαπλοκής και ρουσφετιών των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ).
Ηταν εκλογές που έγιναν σε μια χρονιά, στην οποία επιχειρείται η εφαρμογή του αντιδραστικότατου νόμου - πλαισίου, που τα κυρίαρχα ΜΜΕ είχαν προσπαθήσει να «φυτέψουν» στις σχολές ένα δήθεν κίνημα «ανοιχτών σχολών», ένα κίνημα δηλαδή υπεράσπισης του αντιδραστικού νόμου, με αποχρώσεις «πλατείας», του τύπου «έξω τα κόμματα από τις σχολές», εκλογές με «ενιαία ψηφοδέλτια» κ.τ.λ. Παράλληλα, την επίδρασή τους είχαν αυτή τη χρονιά οι τραγικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις μεταφράστηκαν σε περικοπές παροχών προς τους φοιτητές και εκβιασμούς να κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους για να μην τα χάσουν όλα.
Σαφώς και η άνοδος των δυνάμεων που στηρίζει η ΚΝΕ στις σχολές δε συνιστά αλλαγή των συσχετισμών. Είναι όμως θετικό στοιχείο ακριβώς μέσα στην πορεία και την προσπάθεια που κάνει η ΚΝΕ για την αλλαγή των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα. Οι χιλιάδες νέοι και νέες που επέλεξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. είναι νέοι που συναντιούνται με τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην κατεύθυνση της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Και η πορεία αλλαγής των συσχετισμών περνάει αναγκαστικά μέσα από αυτή την αγωνιστική ανασυγκρότηση, γιατί - για να παραφράσουμε λίγο το σύνθημα του ΜΑΣ για τις εκλογές - η αντεπίθεση για το δικαίωμα για μόρφωση και δουλειά προϋποθέτει οργάνωση. Να γιατί το θετικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά πρέπει να προχωρήσουν η συσπείρωση, η ενεργοποίηση, η οργάνωση των φοιτητών στα δικά τους όργανα, στις επιτροπές αγώνα, σε κάθε έτος, τμήμα και σχολή να ορθωθούν οι πυρήνες αγωνιστικής ανασυγκρότησης του κινήματος. Κόντρα στον εκφυλισμό και τη διάλυση, όπου αυτά κυριαρχούν.
Με την ίδια ορμή, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία οι δυνάμεις της ΚΝΕ συνεχίζουν. Δίνουν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών που έχουμε μπροστά μας, τον Ιούνη. Αναμετρούνται με τα παλιά και νέα ιδεολογήματα και διλήμματα, που για αντικειμενικούς λόγους γίνονται εντονότερα σε αυτούς τους χώρους της νεολαίας. Αναμετρούνται με κάθε προσπάθεια εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου και κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των φοιτητών. Δυναμώνουν την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με στόχο ισχυρό ΚΚΕ για να είναι ισχυρός ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: