Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ»- Ολες οι «εφεδρείες» των αστών στο προσκήνιο



Η «ανανέωση» του πολιτικού σκηνικού στήνεται εδώ και μήνες μεθοδικά, καθώς οι Γερμανοί Ελεύθεροι Δημοκράτες - FDP κυρίως πληρώνουν το πολιτικό κόστος για την εδώ και πολλά χρόνια ασκούμενη αντεργατική πολιτική. Ετσι μετά την εκλογή του δήθεν «υπερκομματικού» Γιόχαμ Γκάουκ στην θέση του προέδρου, ένας ακόμη, νέος πολιτικός παράγοντας «αναδύεται» προκειμένου να «ξεπλύνει» το πολιτικό κατεστημένο. Το «Κόμμα των Πειρατών», που ενισχύονται «εντυπωσιακά στις δημοσκοπήσεις μετά την ισχυρή παρουσία τους στις περιφερειακές εκλογές του Σάαρλαντ. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει το περιοδικό «Stern» «δίνει» στους «Πειρατές» ποσοστό 12%, μόλις μία μονάδα διαφορά από τους Πρασίνους (13%).
Πρώτο κόμμα σταθερά οι Χριστιανοδημοκράτες - CDU της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (35%) και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 25% ενώ το FDP, συγκεντρώνει 3% κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή (Μπούντεσταγκ).
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 12% των «Πειρατών» αν και δημοσκοπικό, είναι σαφώς μεγαλύτερο από το 7,4% που έλαβε στις τοπικές εκλογές στη Σάαρλαντ και το 9% που είχε λάβει στις αντίστοιχες εκλογές στο Βερολίνο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σίγουρα δε, πολύ μεγαλύτερο από 0,1% που είχαν λάβει στις γενικές εκλογές του 2009. Αυξάνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους και αναμένεται να κερδίσουν κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές των κρατιδίων Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας που θα διεξαχθούν το Μάιο.
Οχι τυχαία. Το «Κόμμα των Πειρατών» που ιδρύθηκε το 2006 και έχει κεντρικά συνθήματα τη «διαφάνεια στο διαδίκτυο και τις ατομικές ελευθερίες» αποτελεί αντίγραφο του πρώτου που εμφανίστηκε στη Σουηδία, ενώ τα στελέχη του είναι πρώην μέλη του CDU και του FDP. Πρόκειται φυσικά για ένα μόρφωμα που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και προωθείται για την εκτόνωση της οργής των νέων ειδικά και είναι έτοιμο να συμβάλλει σε κυβέρνηση συνασπισμού, προκειμένου να στηριχτούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών στην χώρα.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: