Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Το ειδικό καθεστώς προχωρά είτε με ευρώ είτε με κατοχική δραχμή. Ανάγκη η ανατροπή του. Για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη.


Δελτίο Τύπου ΚΟΕ - 25/4/2012

Όπως έγινε γνωστό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται επενδύσεις της ΔΕΗ, έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους για τη σύναψη δανείου. Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για «ρήτρα δραχμής», δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη είτε της διάλυσης της Ευρωζώνης. Ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

Γίνεται πλέον φανερό ότι η διεθνής των τοκογλύφων και το ευρωπαϊκό διευθυντήριο θέτουν υπό εξέταση κάθε ενδεχόμενο σχετικά με την πορεία της Ελλάδας, εντός ή εκτός ευρωζώνης. Εκείνο το οποίο δεν θέτουν υπό εξέταση ούτε συζητούν είναι η κατοχή της χώρας. Γι’ αυτό και επιβάλουν το αγγλικό δίκαιο, το δίκαιο των πιστωτών. Τους ενδιαφέρει είτε με το ευρώ είτε με μια ενδεχόμενη μετάβαση σε μια «κατοχική δραχμή» να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους και να κρατήσουν δέσμια τη χώρα και το λαό. Κι αυτό τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο που οι ίδιοι διαπιστώνουν τη βαθειά και εντεινόμενη κρίση της ευρωζώνης, ακόμη και το ενδεχόμενο διάλυσης της, κάτω από τις αντιδράσεις των λαών στα εφιαλτικά πακέτα λιτότητας και τα Μνημόνια που εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες χώρες καθώς και κάτω από τις συστημικές και διακρατικές αντιθέσεις, που εντείνονται καθώς η κρίση βαθαίνει
  • Αγωνιζόμαστε για να πάρουν στις 6 Μάη αποστομωτική απάντηση, με την τιμωρία του πολιτικού συστήματος της «νέας κατοχής» από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
  • Αγωνιζόμαστε για να προχωρήσει από τις 7 Μάη το πιο πλατύ παλλαϊκό Μέτωπο ενάντια στο ειδικό καθεστώς των Μνημονίων και της Τρόικας.
  • Για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη. Για μια Ελλάδα της πραγματικής δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε μια άλλη Ευρώπη της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης, χωρίς νεοφιλελευθερισμό, χωρίς τοκογλύφους, χωρίς διευθυντήρια, χωρίς Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: