Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

"Εμείς θα λέγαμε να οδηγήσουμε αυτούς που φταίνε στην πολιτική αυτοκτονία."Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ και της ΕΠΑΣ Κοζάνης




«Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες σήμερα που οδηγούν τους νέους ανθρώπους να αισθάνονται απογοητευμένοι, να αισθάνονται αγανάκτηση αλλά και απογοήτευση, και μάλιστα θέλω να σχολιάσω και τις χθεσινές δηλώσεις με αφορμή την αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού. Όλοι λέγανε ότι υποφέρουμε από εθνική κατάθλιψη, ότι οδηγούμαστε στις αυτοκτονίες κλπ. Ε, όχι! Εμείς καλούμε τη νεολαία να πολεμήσει και είναι αδιανόητο για μας, κάτω από οποιοδήποτε βάρος προβλημάτων, να καταληφθεί από εθνική κατάθλιψη ή πολύ περισσότερο να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι μια μορφή διεξόδου και πάλης είναι να αυτοκτονείς. Χωρίς να θέλω να σχολιάσω τον συγκεκριμένο άνθρωπο, στο κάτω κάτω ο ίδιος αποφάσισε.
Εμείς θα λέγαμε να οδηγήσουμε αυτούς που φταίνε στην πολιτική αυτοκτονία.
Να τους «αυτοκτονήσουμε» εμείς. Με όποιο τρόπο μπορούμε, πολιτικά εννοούμε, βεβαίως. Δεν μας ενδιαφέρει να χάσει κανείς τη ζωή του. Ιδιαίτερα εσείς οι νέοι, έχετε και την υποχρέωση να αναλάβετε πρωτοβουλίες δράσης. Πρώτα - πρώτα γιατί θα σηκώσετε το μεγαλύτερο βάρος των προβλημάτων. Δεύτερο. Κόντρα στην αντίληψη που λέει, ότι η νεολαία έχει καταλάβει ότι ατομικά μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Κόντρα σε αυτή την εντύπωση που πάνε να δημιουργήσουν ότι πολλοί νέοι άνθρωποι και οι νεότερες γενιές δεν ενδιαφέρονται - όπως λένε - για την πολιτική, δεν ανακατεύονται κλπ. Και ότι στρέφουν την πλάτη στην πολιτική. Το να στρέψει κανείς την πλάτη του σε μια άδικη πολιτική είναι πολύ φυσικό. Αλλά με το να στρέψει την πλάτη σε μια άδικη πολιτική, δεν λύνει τα προβλήματά του. Πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να αλλάξει αυτή την κατάσταση.
Επομένως θεωρούμε ότι ιδιαίτερα εσείς, που είστε παιδιά που - κατά κανόνα - οι οικογένειές σας ανήκουν σε λαϊκά στρώματα, που είστε παιδιά με αυξημένη κοινωνική εμπειρία σε σχέση με άλλους συνομήλικούς σας - και αυτό είναι όπλο, δεν είναι ζημιά - σε σας που, εν πάση περιπτώσει, ακολουθήσατε αυτή την επιλογή των ΕΠΑΣ ή των ΕΠΑΛ γιατί πρέπει γρήγορα να βρείτε δουλειά και όχι γιατί δεν είχατε όνειρα ή δεν θέλατε να κάνετε και κάτι άλλο, εσείς πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας. Να διαψεύσετε αυτό που λένε, ότι η νεολαία είναι αδιάφορη, έχει αλλάξει, στρέφει την πλάτη στην πολιτική πάλη κλπ. Και μάλιστα εσείς έχετε και μια υποχρέωση παραπάνω - και με συγχωρείτε που σας το λέω καθηκοντολογικά. Διότι, ξέρετε, το ΚΚΕ μιλάει για τον λαό, μιλάει για τη νεολαία, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που εμείς λέμε εργατική τάξη και δίνουμε ακόμα περισσότερη έμφαση στα παιδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων και κυρίως σε εκείνα τα παιδιά που κατά 99% θα παραμείνουν ταξικά στην εργατική τάξη. Κι αυτό για μας δεν είναι μόνο, ας πούμε, κάτι το προβληματικό, με την έννοια ότι η εργατική τάξη έχει τα περισσότερα προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι η εργατική τάξη, αν και η πιο ταλαιπωρημένη είναι κατά κάποιο τρόπο η χαρισματική τάξη της κοινωνίας μας, γιατί αυτή η τάξη είναι που μέσα από την ίδια της την πείρα - κι αν θέλετε, όσο συμπορεύεται με το ΚΚΕ κι αυτό θα την ωφελήσει - θα γίνει τάξη απελευθερώτρια της κοινωνίας. Σε μια κοινωνία που εμείς παλεύουμε να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη χειρωνακτική, στην πνευματική δουλειά, ανάμεσα στη λιγότερο ειδικευμένη και στην περισσότερο ειδικευμένη εργασία, μια κοινωνία όπου οι πάντες και όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν θέση. Γιατί στο κάτω κάτω μια κοινωνία, μια οικονομία, δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τους διπλωματούχους του Χάρβαρντ ή τους διδακτορικούς. Μια κοινωνία θέλει όλων των ειδών τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες, όλων των ειδών τα πτυχία, που όμως να έχουν αξία.
Και πάνω από όλα, η τάξη που γεννάει τον πλούτο είναι η εργατική τάξη. Και με αυτή την έννοια ξεχωρίζουμε τα παιδιά της, χωρίς να τα αντιπαραθέτουμε στα άλλα, και θεωρούμε ότι μέσα από τους δικούς σας χώρους, της Παιδείας, της γειτονιάς σας πρέπει να ξεπηδήσει μια καινούργια συνείδηση, η πιο πρωτοπόρα συνείδηση της νεολαίας και η πιο ανατρεπτική. Και εκεί είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούμε με όλους σας, ακόμη και με εσάς που μπορεί να έχετε ερωτήματα, διαφορές με το ΚΚΕ ή αν θέλετε όχι και πολύ καλή γνώμη. Αλλά μέσα από αυτό το δρόμο επίλυσης των προβλημάτων σας, σαν παιδιά που ανήκετε στα εργατικά, λαϊκά στρώματα και στην πιο χαρισματική τάξη, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε χέρι - χέρι και στους νέους αγώνες».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: