Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ : Προκλητική τροπολογία για ρύθμιση των χρεών τους.

Δεν μπήκε καν σε συζήτηση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η από κοινού   κατάθεσή της



Mε μία ανεπίτρεπτη τροπολογία, σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιχείρησαν χτες να ρυθμίσουν με προκλητικά ευνοϊκούς όρους τα χρέη των κομμάτων τους προς τις τράπεζες. Σε μια περίοδο του τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης και την τοκογλυφική τακτική των τραπεζών, οι γραμματείς των δύο κομμάτων, Μ. Καρχιμάκης και Α. Λυκουρέτζος αντίστοιχα, που υπέγραφαν την εκπρόθεσμη τροπολογία, θέλησαν να περάσουν διατάξεις που είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα οποία χρωστάνε μεγάλα ποσά στις τράπεζες.

Η τροπολογία, που μετά τις αντιδράσεις δεν μπήκε τελικά σε συζήτηση, προέβλεπε ότι «η αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων ή πιστώσεων που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2011 από πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς με εκχώρηση των μελλοντικών εσόδων της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς εξασφάλισή τους, αφού διαγραφούν οι τυχόν ανεξόφλητοι τόκοι, ρυθμίζεται να εξοφληθεί ολοσχερώς σε ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 4%».
Επίσης, προτείνονταν «για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις δεν υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις να ανέρχονται στο 20% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται. Για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις να ανέχρονται στο 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει απευθείας σε καθέναν από τους εκδοχείς (σ.σ. τράπεζες) τη συμφωνηθείσα τοκοχρεολυτική δόση και το ποσό που απομένει θα καταβάλλεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς. Ειδικά από τα οφειλόμενα και μη καταβληθέντα ακόμα ποσά της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για το 2011, σε κάθε εκδοχέα (σ.σ. τράπεζα) καταβάλλονται μόνο τα οφειλόμενα ποσά τόκων μέχρι την 31/12/2011 και τα υπόλοιπα ποσά καταβάλλονται στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς».


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: