Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ : Συνεννοήσεις πριν και μετά την κάλπη.Άρθρο του Ριζοσπάστη.


Διαβουλεύονται για την ημερομηνία των εκλογών και για τη συγκρότηση της επόμενης αντιδραστικής συγκυβέρνησης 



Με δεδομένη τη στρατηγική τους συμφωνία στην εξαθλίωση του λαού, με στόχο να σωθεί το κεφάλαιο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στήνουν προεκλογικές αντιπαραθέσεις στα επιμέρους για να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα. Με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νόμο για τα ταξί και τις «αποκαλύψεις» για προεκλογικές προσλήψεις, τα δύο κόμματα επιδόθηκαν χτες σε χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και καταγγελιών, «προβιά» της μετεκλογικής συγκυβέρνησης που προετοιμάζουν στο παρασκήνιο.

Η ημερομηνία των εκλογών, όπως διαρρέουν το Μέγαρο Μαξίμου και τα επιτελεία του δικομματισμού, θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της ψήφισης των αντιδραστικών νομοσχεδίων που έχει ήδη δρομολογήσει η συγκυβέρνηση, με πιθανές ημερομηνίες την 29η Απρίλη ή την 6η Μάη, όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο ίδιος δεν απέκλεισε και τη 13η Μάη, ωστόσο κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι«η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ», που φέρεται να θέλει κάλπες την πρώτη βδομάδα του Μάη.
Τη διεξαγωγή εκλογών στις 6 Μάη φαίνεται ότι προσυπογράφει και το ΠΑΣΟΚ. Σε σύσκεψη που έγινε χτες στην Ιπποκράτους υπό την προεδρία του Ε. Βενιζέλου και τη συμμετοχή όλων των υπουργών και των υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ, καταρτίστηκε προεκλογικό χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έχουμε μπροστά μας 6 εβδομάδες προεκλογικής δουλειάς». Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «η Βουλή παραμένει ανοιχτή ως την Μ. Τετάρτη» προκειμένου να ψηφιστούν όλα τα νομοσχέδια και μετά να προκηρυχθούν οι εκλογές.
Εκλογές στις 13 Μάη και «κλείσιμο της Βουλής μετά το Πάσχα» φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης.
Στο μεταξύ, τη συγκρότηση μετεκλογικά κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά ή «πρόσωπο κοινής αποδοχής», πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης. Σε συνέντευξη («Real Fm»), τόνισε μεταξύ άλλων: «Αν ο Σαμαράς είναι κοντά στην αυτοδυναμία, τότε είναι πιθανή η ψήφος ανοχής από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αν όχι, θα αναζητηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής».
Η «ψήφος ανοχής» του ΠΑΣΟΚ προς τον Αντ. Σαμαρά, που πρότεινε ο Κ. Σκανδαλίδης, αποτελεί ουσιαστικά ανοιχτή πρόταση συνεργασίας προς τη ΝΔ, προκειμένου να συγκροτηθεί μέτωπο των αστικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου απέναντι στο λαό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε (ΑΝΤ1): «Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία (...) μείζον για εμάς, για την κυβέρνηση, είναι να εκφραστεί η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που υπάρχει στον ελληνικό λαό, να εκφραστεί και στη Βουλή».
Ο ίδιος άφησε ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή του Λ. Παπαδήμου σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις κάλπες, λέγοντας: «Το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών είναι προφανές ότι θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: