Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Λιμπερατσιόνε».Η ενημέρωση του λαού της Αριστεράς στην Ιταλία.


H «Λιμπερατσιόνε», η εφημερίδα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, αποτελεί, από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, το πρώτο επιφανές θύμα της προσπάθειας στραγγαλισμού της αριστερής πολιτικής και κοινωνικής δημοσιογραφίας στην Ιταλία.


Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μόντι, ακολουθώντας την πολιτική του Μπερλουσκόνι, θα στερήσει από 100 περίπου εκδοτικούς και ενημερωτικούς συνεταιρισμούς, κομματικά και κοινωνικά έντυπα την πενιχρή, για τα ιταλικά δεδομένα, χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν να λειτουργούν εκτός των μεγάλων κυκλωμάτων της διαφήμισης, που ελέγχονται από τους μεγάλους εκδοτικούς ομίλους και τα κανάλια του Καβαλιέρε. Οι εκκλήσεις στον πρόεδρο της δημοκρατίας και πρώην «υπουργό Εξωτερικών» του ΙΚΚ, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Μπερλουσκόνι και αργότερα ο Μόντι απέρριψαν ακόμη και τη διαμεσολάβηση του Ναπολιτάνο.
Η Λουτσιάνα Καστελίνα κράτησε τα ηνία της «Λιμπερατσιόνε» τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, πριν από μια περίπου 20ετία, ενώ δίπλα της στέκονταν ο Λούτσιο Μάγκρι και η Ρίνα Γκαλιάρντι. Τρεις από τους ιδρυτές του «Μανιφέστο», που φιλοδοξούσαν να δώσουν νέα πνοή στο όραμα του ιταλικού δημοκρατικού κομμουνισμού μετά το τέλος του ΙΚΚ.
Η Ιταλία του Μπερλουσκόνι και του Βελτρόνι προσπάθησε να πνίξει τη ριζοσπαστική Αριστερά με έναν ανελεύθερο εκλογικό νόμο. Η Ιταλία του τεχνοκράτη Μόντι και της μνημονιακής πολιτικής προσπαθεί να φιμώσει ακόμη και τις ελάχιστες φωνές που αντιστέκονται.
«Το τέλος της ”Λιμπερατσιόνε” θα είναι η αρχή», προειδοποίησε ο διευθυντής της εφημερίδας Ντίνο Γκρέκο σε συνέντευξή του, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι ήδη οριακή και για τις άλλες πολιτικές εφημερίδες της Αριστεράς και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων το «Μανιφέστο» και η «Ουνιτά».
«Η κοινωνική δυναμική είναι η μόνη που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους... η Κομμουνιστική Επανίδρυση δεν θα ανεχτεί να τη φιμώσουν και σύντομα θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να έχει τη δική της ανεξάρτητη φωνή», τόνισε ο Γκρέκο, εκτιμώντας ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υπάρχει η ανάγκη άμεσης ενημέρωσης του λαού της Αριστεράς».
Απειλούνται με κλείσιμο εκατό ιταλικές εφημερίδες
Περίπου εκατό ιταλικές εφημερίδες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της μη ανανέωσης των επιδοτήσεων προς τον Τύπο για το 2012, στο ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, τόνισε εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου. «Περίπου 100 τίτλοι, καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία φύλλα κινδυνεύουν», εκτιμά ο Ρέντσο Σαντέλι, εκπρόσωπος της FNSI, προσθέτοντας πως απειλούνται 4.000 θέσεις εργασίας (δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό κι άλλοι εργαζόμενοι).
Μεταξύ των τίτλων που απειλούνται άμεσα είναι οι ιστορικές εφημερίδες της Αριστεράς «Ιλ Μανιφέστο» και «Λ’ Ουνιτά» (που ιδρύθηκε το 1924 από τον Αντόνιο Γκράμσι), αλλά και η καθολική εφημερίδα «Αβενίρε». Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει να βρούμε λύση για να θέσουμε σ’ εφαρμογή ένα σύστημα που θα δώσει τέλος στις πλασματικές χρηματοδοτήσεις», δηλαδή σ’ εκείνες που βασίζονται τεχνηέντως στην κυκλοφορία και όχι στις πραγματικές πωλήσεις, «για λόγους πελατειακών σχέσεων, ή πολιτικούς».
Η FNSI ζητά να αντικατασταθεί η αρχή της δημόσιας επιχορήγησης από ένα «φόρο επί της διαφήμισης και των τραπεζικών ιδρυμάτων». Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για την παρελθούσα χρονιά, την περασμένη Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκρινε πως «είναι ανήκουστο να καταργηθούν παντελώς οι επιχορηγήσεις, που εγγυώνται πλουραλιστική ενημέρωση και τη συνύπαρξη πολιτιστικών και πολιτικών ρευμάτων ζωτικών για τη χώρα». Μολαταύτα, επεσήμανε πως είναι «επιφανειακό να παρακάμπτουμε το πρόβλημα της επιλογής (των δικαιούχων των επιχορηγήσεων) σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυστηρού ελέγχου», υποσχόμενος πως θα εργασθεί με την κυβέρνησή του για τη σύσταση «αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η πραγματική κυκλοφορία».
Κλείνει και η ισπανική «El Publico»
Εξάλλου, ο όμιλος Mediapubli, ο οποίος εκδίδει την αριστερή ισπανική εφημερίδα «El Publico», κήρυξε στάση πληρωμών, κυρίως λόγω της «ενταθείσας διαφημιστικής κρίσης» στον τομέα του Τύπου, όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα μέσω του ιστοτόπου της. Για να δικαιολογήσει την απόφασή της, η «Publico» αναφέρεται επίσης «στις δυσκολίες πρόσβασης σε νέες χρηματοδοτήσεις», οι οποίες θα επέτρεπαν «να διασφαλισθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».
Η «Publico» τους τελευταίους μήνες είχε πάρει αναφανδόν θέση υπέρ του κινήματος των Αγανακτισμένων Πολιτών, που γεννήθηκε στη χώρα σε αντίδραση στην καθιερωμένη πολιτική τάξη, πιστή στην αριστερή της πολιτική τοποθέτηση. 
Η εφημερίδα, με καθημερινή κυκλοφορία 87.000 φύλλα, είχε αναγκασθεί από το Σεπτέμβριο να μειώσει κατά 20% το προσωπικό της. 
Σύμφωνα με την ομοσπονδία δημοσιογραφικών ενώσεων της Ισπανίας (Fape), ο τομέας του Τύπου έχει πληγεί ιδιαίτερα, έχοντας απολέσει 4.421 θέσεις εργασίας από το Νοέμβριο του 2008, σε μια χώρα όπου η ανεργία επισήμως ανέρχεται στο 21,52% -η υψηλότερη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Τελευταίο θύμα της κρίσης, η δωρεάν εφημερίδα «ADN», της οποίας η κυκλοφορία σταμάτησε στα τέλη του 2011.

Του Βαγγέλη Πάλλα, δημοσιογράφου

Πηγή:www.haravgi.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: